Hlavní obsah

Nové knihy - Jaroslav Rudiš, Philip Roth i Jackie Collinsová

Knižní pulty tento týden obohatí novela Jaroslava Rudiše Konec punku v Helsinkách, tragikomický román Philipa Rotha Druhý život nebo napínavý příběh Jackie Collinsové s názvem Naivní mrcha.

Článek

Jaroslav Rudiš: Konec punku v Helsinkách

Nový román Jaroslava Rudiše Konec punku v Helsinkách vypráví o popraskaných vztazích, neustávající touze a míjení, o světě, který se tak rychle proměňuje, že jsme mu už dávno přestali rozumět. A pochopitelně o poslední punkové generaci.

Ole toho od života už moc nechce. Je mu čtyřicet, kouří, pije a večer stojí za pultem malého zaplivaného baru Helsinky v jednom východoněmeckém velkoměstě. Otlučený bar je poslední oázou pro jeho staré kamarády, lásky i potrhlé štamgasty. Hlavního hrdinu pronásledují zakouřené vzpomínky a oči mladé dívky, která svou soukromou revoluci v rytmu punkových písní zaznamenává do autentického deníku.

Labyrint, 268 str., váz., 285 Kč

Philip Roth: Druhý život

Americký spisovatel židovského původu Philip Roth je znám jako kritik židovské vyšší vrstvy stejně jako silně autobiografickými postavami.

V humorně laděném románu se Rothův spisovatel Nathan Zuckerman rozhodne vyjít z tvůrčí samoty a začít žít „druhý život“ – oženit se s ženou výrazně mladší a založit s ní rodinu. Je v tom však jistý háček. Zuckerman trpí srdeční chorobou a léky, které užívá, ho zcela zbavily potence. Má pro krásnou ženu volit mezi životem a smrtí a vydat se do rukou kardiochirurgům?

Mladá fronta, překlad Jiří Hanuš, 352 str., váz., 359 Kč

Jackie Collinsová: Naivní mrcha

Jackie Collinsové, světoznámé autorce bestsellerů, jejíž knihy upoutají strhujícím dějem, plným vášně, smyslnosti a šokujících zvratů, vychází česky zatím polední román Naivní mrcha.

Annabel je dcera slavného hereckého páru. Už v dětství pro rodiče nepředstavovala víc než módní doplněk, v pubertě se z ní stala nežádoucí přítěž. Aby měla od rodičů klid, odstěhuje se do New Yorku. Jenže její rozmařilý život a především přítel Frankie, závislý na kokainu, něco stojí. Když je Annabelina matka zavražděna, vyjdou najevo fakta, na nichž si bulvár obzvlášť smlsne...

Alpress, překlad Lenka Faltejsková, 336 str., váz., 289 Kč

Dominik Dán: Bestie

Slovenský autor píšící pod pseudonymem Dominik Dán na základě profesních zkušeností a policejních protokolů beletristicky zpracoval případ krutého zabijáka, který zaměstnával slovenské a zahraniční kriminalisty po čtyři roky,

Děj drsného krimirománu se odehrává v devadesátých letech, kdy po amnestii vyšla z věznic na svobodu spousta nenapravitelných zločinců. Jeden z nich, zkušený recidivista Ondrej Rigo, okusil blahobyt západní Evropy a vrací se domů. Jeho věrným společníkem je záhadný Hlas, který mu diktuje, co má dělat. Ondrej se mu bez výhrad podřizuje a stává se sériovým vrahem.

Nakladatelství XYZ, překlad Josef Šmatlák,336 str., váz., 249 Kč

Herta Müllerová: Rozhoupaný dech

V románu Rozhoupaný dech, za který získala v roce 2009 Nobelovu cenu za literaturu, Müllerová líčí osud německého obyvatelstva v rumunském Sedmihradsku, které bylo na Stalinovu žádost odsunuto v dobytčích vagonech do ukrajinských pracovních lágrů, aby otrockou prací splatilo válečný dluh.

Sedmnáctiletý Leo Auberg touží po úniku z každodenní nudy, chce zažít něco nového a vzrušujícího. Ale především si přeje zmizet z provinčního městečka, kde musí skrývat své pravé já. Z jeho přání se zanedlouho stane noční můra. Mladý muž je deportován do ruského pracovního lágru a na pět let odloučen od rodiny....

Mladá fronta, překlad Radka Denemarková, 269 str., váz., 299 Kč

Candace Bushnellová: Deníky Carrie B.

Ti, kteří si oblíbili hlavní hrdinku prvotiny Candace Bushnellové Sex ve městě, svéráznou a duchaplnou spisovatelku Carrii Bradshawovou, si zajisté nenechají ujít její osobní zpověď, která se čtenářům dostává do rukou ve formě dvousvazkových deníků.

Než Carrie vzala útokem New York City a vstoupila na společenskou scénu, byla to nenápadná a docela obyčejná dívka, která dospívala v menším městě ve státě Connecticut. Carrie líčí své zážitky ze svého závěrečného ročníku na střední škole, své rodinné zázemí, vztahy s přáteli, svou první lásku i tajné sny o své budoucí kariéře.

BB art, překlad Jiřina Stárková, 280 str., váz., 249 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám