Hlavní obsah

V cizině berou lidi víc věci, které neznají, říká zpěvačka Toxique

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka skupiny Toxique Klára Vytisková hovořila s Novinkami o novém CD Outlet People, koncertech v zahraničí i starých vinylech z Motownu. V sobotu 9. října svou desku pokřtí v Praze na Designbloku.

Článek

Co znamená název Outlet People?

To je vysvětlené v písničce Outlet People, v zásadě je o našem pohledu na společnost, do které absolutně všichni zapadáme. Jsme zrychlení, nestíháme se soustředit, rozebírat detaily. Kloužeme po povrchu.

Kdo je hlavním skladatelským motorem Toxique?

Na téhle desce Vilda (V. Béreš, pozn.red.).

A texty?

Texty si píše každý ke svým písničkám.

Nová deska je hodně syntezátorová, to byl úmysl?

To jsme neplánovali, ale za tři roky se hodně vyvíjíte, něco zažíváte a to vás ovlivňuje. Nebyl to úmysl. Ty písničky si prostě zasloužily takové aranže.

Napadne vás ve studiu, jestli to bude hrát rádio?

My takhle prvoplánově neskládáme, to je strašně omezující. Musí to začínat refrénem, za třicet vteřin další refrén, to je jako lego. Vybrat singl je ale velký záhul, my všechny písničky známe dopodrobna, takže nejsme nikdy schopni objektivního výběru, ten necháváme na jiných.

Je rádio dnes určující?

Rádio je hodně zásadní médium, ani televize nemá takovou sílu. Lidi ho poslouchají i v práci, v autě, v obchodě...

Ale osmnáctiletí lidi se dnes neřídí podle rádia. A na vás asi chodí osmnáctiletí, ne?

Chodí taky, ale chodí i starší... Jako teenager jsem rádio určitě poslouchala, později už ne, protože jsem si udělala svoji zásobu cédéček.

Napadlo vás zpívat česky?

Napadlo, ale nechci se do toho nutit. Každopádně obdivuju všechny, kteří zpívají a skládají hezké české texty, není to jednoduché. Od dětství mám ráda soul a angličtina je hodně ohebná, ale češtině se nebráním, mám dokonce rozdělané české texty, ale zatím nevím co s tím dál.

Co ze světového popu posloucháte?

Britská scéna je zajímavá, Florence and the Machine a hrozná pecka je nová deska Ellie Goulding. Také mě baví melancholie jako třeba The XX, nebo dánští Alphabeat.

Dají se Toxique přirovnat k něčemu ze světa?

Nejsem ten, kdo by to mohl hodnotit.

Máte ambice koncertovat v zahraničí?

Samozřejmě. Budeme mít čtyři velké koncerty v Anglii, děláme předkapelu jedné zpěvačce v O2 divadlech a na to se těším. V jedné hale hraje den před námi Ellie Goulding, takže si chceme s klukama zajít na koncert a hned co se vrátíme, si ještě vyjedeme na Gorillaz do Berlína. To bude taková naše inspirace v rámci podzimního turné!

Ale role předkapely je nevděčná...

To je pravda, ale předkapelovat Gossip bylo třeba supr! Nicméně vím, že v cizině jsou lidi hodně zvyklí přijímat nové věci rychleji, Češi jsou trochu víc zkoumaví.

Máte ohlasy na stránkách v angličtině?

Ano, máme je tam i v čínštině, protože jsem hráli v Šanghaji. Akorát tomu nerozumíme.

Máte k desce i nový design?

Nový design je hodně jiný. Máme úplně nové kostýmy i scénu. Dříve to bylo hodně barevné a kulaté, teď je to více černobílé a hranaté. Spolupracovalo na tom s námi spousta skvělých lidí - fotograf Václav Jirásek, Petra Měchurová, která dělá šílené účesy, Mária Kohutik, Martina Štěpán Dworakowska a hlavně grafické studio Najbrt, a právě spojením studia Najbrt s námi vznikla značka Moje Moje Toxique.

Máme v rámci designbloku prodejní stánek, kde je naše speciální edice vinylů, plyšáků, masek, Toxique Botasek, plakátů, placek, triček nebo snowboardů. To všechno budeme vozit s sebou i na podzimní koncerty, tak se těšte!

Říkala jste, že máte ráda soul. Například co?

V dětství mě nejvíc ovlivnil celý Motown, měli jsme doma desku Černá galaxie, a tu jsem sjížděla pořád dokola. Byli tam Jackson 5, Supremes, Stevie Wonder, Temptations... Skvělý vinyl!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám