Hlavní obsah

Filmový návrat Svatého Václava

Právo, VLA

Historie české kinematografie nabízí stále dost k objevování. Jedním z málo probádaných momentů byl vznik němého filmu Svatý Václav v roce 1930 a hudební doprovod k němu, na němž se podíleli Oskar Nedbal a Jaroslav Křička. Za spolupráce Českého rozhlasu a Národního filmového archívu byl nyní realizován projekt rekonstrukce snímku a hudby a jeho vydání na DVD.

Článek

Pracovníci filmového archívu vycházeli z rekonstruované kopie z roku 1971, na které spolupracoval ještě tehdy žijící režisér filmu Jan Stanislav Kolár. Společně s Františkem Horkým a Josefem Munclingerem byl i autorem scénáře tohoto prvního historického velkofilmu české kinematografie. Vznikl se státní podporou, ale přišel do nesprávné doby.

Jako němý snímek se objevil v kinech až v roce 1930, kdy již existoval mluvený film. U publika tudíž neuspěl, zaujal jen výkon Zdeňka Štěpánka v hlavní roli.

Hudební stránka DVD vychází z nedávno objevené partitury, kterou upravil Jan Kučera, dirigent rozhlasových symfoniků.

Obnovená premiéra filmu s živým doprovodem SOČR se konala v úterý v pražském Rudolfinu, o vzniku filmu i DVD natočil dokument Martin Suchánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám