Hlavní obsah

V Písku začal studentský filmový festival

Právo, Věra Míšková
Písek

Předpremiéra nového filmu Davida Jařaba Hlava – Ruce – Srdce, který vstoupí do kin již 18. listopadu, zahájila ve čtvrtek 10. ročník Mezinárodního festivalu studentských filmů Písek 2010.

Foto: Profimedia.cz

Písek hostí studentský filmový festival.

Článek

Herečka Martha Issová je tváří letošního festivalu i hlavní postavou jeho znělky. Ve snímku Hlava – Ruce – Srdce, který se odehrává v časech první světové války a nese podtitul „o lásce bez lásky, o válce bez války a magii bez kouzel“, ztvárnili hlavní role Viktorie Čermáková, Roman Zach, Martin Finger a Ivana Uhlířová.

Už v průběhu dne viděli diváci i porota, jíž předsedá umělecká ředitelka karlovarského festivalu Eva Zaoralová, první z pěti bloků soutěžních filmů, v nichž se o Grand Prix – cenu Václava Kršky a další ocenění v kategoriích hraný, dokumentární a animovaný film budou ucházet práce studentů z 21 zemí.

V prvním bloku zaujal finský hraný snímek Pokayoke, hororově vystavěný příběh mladého muže, v němž Mika Tervonen ukázal především smysl pro vizuální vyjadřování a vystižení tíživé atmosféry. Ohlas měl i slovenský animovaný snímek Petra Budinského Dravci.

Diváci se už částečně seznámili i s tvorbou zdejších dvou filmových škol (Filmová akademie Miroslava Ondříčka a Soukromá vyšší odborná škola filmová), jejichž studenti představili práce ve vlastním mimosoutěžním bloku i přehlídce To nejlepší z českých a slovenských filmových škol.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám