Hlavní obsah

Zemřel herec ze šlágru Někdo to rád horké Tony Curtis

• Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

Slavný americký herec Tony Curtis zemřel, uvedl server ETonline. Serveru to bez dalších podrobností potvrdila jeho dcera, herečka Jamie Lee Curtisová.

Foto: Profimedia.cz

Tony Curtis na snímku z roku 1952

Článek

Podle rodinného tiskového mluvčího Prestona Ahearna zemřel 85letý herec v noci na čtvrtek ve svém domě v Nevadě. Byl dlouhodobě nemocný a nedávno byl hospitalizován s astmatickým záchvatem.

Foto: Profimedia.cz

Tony Curtis se věnoval i malbě. Snímek je z roku 2008.

Curtis, jehož skutečné jméno bylo Bernard Schwartz, hrál ve více než stovce filmů. Jeho nejslavnější rolí je nepochybně ta ve filmu Někdo to rád horké, kde hrál s Marilyn Monroe a Jackem Lemmonem. V roce 1959 byl nominován na Oscara, ale cenu nikdy nezískal.

Tony Curtis se narodil v chudé rodině maďarských Židů v Bronxu v roce 1925. Z nuzného prostředí rukoval rovnou na vojnu a za druhé světové války u námořnictva bojoval proti Japoncům.

Po válce studoval herectví a v padesátých leteh se prosadil do několika filmů, z nichž většina je dnešnímu publiku neznámá s výjimkou nadčasové komedie Někdo to rád horké. Z dalších výraznějších snímků jmenujme alespoň Sladkou vůni úspěchu s Burtem Lancasterem, Útěk v řetězech se Sidneym Poitierem nebo Velké závody s Jackem Lemmonem.

Foto: Profimedia.cz

Marilyn Monroe a Tony Curtis v legendární scéně filmu Někdo to rád horké.

Kromě komedií, jež se staly jeho doménou, natočil i několik dramat a thrillerů jako Rosemary má děťátko režiséra Romana Polanského a také televizních seriálů, z nichž se většina v Československu ani v ČR nevysílala.

Tony Curtis byl šestkrát ženatý a s první ženou Janet Leighovou měli mimo jiné dceru Jamie-Lee, dnes slavnou herečku.

Jeho posledním dílem se stal málo známý film z roku 2008 David a Fatima, pojednávající o zakázané lásce Izraelce a Palestinky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám