Hlavní obsah

Zemřel Arthur Penn, režisér filmu Bonnie a Clyde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

V úterý večer, den po svých 88. narozeninách, zemřel americký režisér Arthur Penn. Proslavil se slavným filmem o zločineckém páru Bonnie a Clyde. Oznámil to ve čtvrtek Pennův dlouholetý kamarád a manažer Evan Bell, podle kterého trpěl režisér asi rok vleklou nemocí.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Arthur Penn se dostal do širšího povědomí nejprve jako divadelní režisér na Broadwayi, kde zaujal díly jako The Miracle Worker a All the Way Home.

Článek

Arthur Penn se dostal do širšího povědomí nejprve jako divadelní režisér na Broadwayi, kde zaujal díly jako The Miracle Worker a All the Way Home. V 60. letech mu pak učarovalo stříbrné plátno, pro které vytvořil několik pamětihodných filmů.

Příběh o kriminální dvojici, kterou nakonec uštvala policie, Bonnie a Clyde obdržel dva Oscary. Penn zabodoval také například westernovou komedií Malý velký muž s Dustinem Hoffmanem v hlavní roli.

Foto: Warner Bros, Reuters

Příběh o kriminální dvojici, kterou nakonec uštvala policie, Bonnie a Clyde obdržel dva Oscary.

Režisér, jehož bratrem byl slavný fotograf Irving Penn, který zemřel loni, se také vyjadřoval k politickému dění. Hojně kritizoval například vládu amerického prezidenta George Bushe mladšího, kterého obvinil, že akorát podporuje bohaté.

Reklama

Výběr článků

Načítám