Hlavní obsah

Gruša: Moje zvolení je i šance pro českou literaturu

Novinky, František Cinger, Právo (Vídeň)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

"Pro českou literaturu znamená moje zvolení větší šanci na popularizaci ve světě, odpověděl nově zvolený prezident Mezinárodního PEN klubu Jiří Gruša, stále ještě velvyslanec ČR v Rakousku, na otázku Práva v pátek dopoledne ve vídeňském novinářském spolku Concordia.

Článek

Byla to jeho první tisková konference poté, co se v Mexiku na návrh rakouského, německého a českého centra PEN klubu stal následníkem Johna Galsworthyho a naposledy Mexičana Homera Aridjise.

"PEN klubu je nepolitická organizace," odpověděl Gruša na otázku rakouských novinářů, zda považuje pro svou činnost prezidenta za důležitější literární nebo politickou úlohu. Jinak dodal, že to neznamená, že by PEN klub neměl dále věnovat obraně lidských práv, svobody slova, nadále se zastávat vězněných spisovatelů.

"Základem prestiže je dobrá literatura, její úroveň, ani prestiž nikomu politizování nezvýší," řekl dále. Ke kritice bývalého prezidenta Aridjise řekl, že nesměřovala k jeho osobě, ale k londýnskému centru PEN klubu. "Navíc když mluvil o stalinismu, tak musel vzít v úvahu, že já jsem stalinismus zažil."

"Dnes musím zavolat ministra zahraničí a informovat ho, že jsem byl zvolen," řekl na otázku, jak dlouho bude ještě velvyslancem. Podle informací Práva se má s Vídní rozloučit koncem února.

Reklama

Související témata:

Související články

Jiří Gruša zvolen prezidentem PEN klubu

Dnes byl zvolen v Mexico City Jiří Gruša prezidentem mezinárodního centra PEN klubu. Vznik mezinárodního sdružení spisovatelů známého jako PEN klub iniciovala...

Branald: Gruša si to zaslouží

"Jsem šťastný, je to pocta, zaslouží si to," řekl Adolf Branald (93) ke čtvrtečnímu zvolení Jiřího Gruši předsedou mezinárodního PEN klubu. "Znám ho dlouho,...

Výběr článků

Načítám