Hlavní obsah

Nová CD - Eric Clapton, Toxique i Helena Vondráčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po pěti letech se tento týden dočkali fanoušci Erica Claptona, který nahrál novinku nazvanou prostě Clapton, druhé album své existence připravila skupina Toxique a Helena Vondráčková vydává živé dvoualbum recitál.

Článek

Eric Clapton: Clapton

Jeden z nejlepších světových bluesových kytaristů, ale také zpěvák a skladatel Eric Clapton přichází pět let od vydání posledního sólového alba Back Home a čtyři roky po vydání společného alba s JJ Calem The Road To Escondido s novým albem Clapton. Čtrnáct nových nahrávek přestavuje kombinaci původního materiálu a speciálně vybraných coververzí, které oscilují na pomezí blues, rocku a místy i jazzu.

Producentem alba je Doyle Bramhall a jako hosté na albu se objevuje plejáda legend a více než zvučných jmen: Sheryl Crow, JJ Cale, Allen Toussaint, Wynton Marsalis, Derek Trucks, Trombone Shorty, Jim Keltner, a další.

Supraphon

Toxique: Outlet People

Po úspěchu debutového eponymního alba přichází pražská formace Toxique s novinkou nazvanou Outlet People. Nahrávání probíhalo během ledna. Autorsky se na něm podílela celá kapela. Dvě z nových písní Shout a Ring The Bells mohli fanoušci slyšet v televizních pořadech nebo v rádiu. Některé z dalších songů uslyšíte na soundtracku nového filmu režiséra Tomáše Bařiny Román pro muže.

Spolu s novým repertoárem představí kapela i novou image, která vznikla ve spolupráci se Studiem Najbrt. Křest desky proběhne v rámci pražského Designbloku 9. října. Kapela následně pojede promo turné, s nímž navštíví nejen česká města, ale odehraje i čtyři koncerty ve Velké Británii.

RGM Entertainment

Helena Vondráčková: Recitál

Recitál je dvoudiskový záznam loňského narozeninového vystoupení Heleny Vondráčkové, které odehrála v pražském divadle Kalich. Repertoár obsažený na živé nahrávce se od jiných vystoupení popové divy značně liší, kromě toho, že zahrnuje část materiálu loňské desky Zůstáváš tu se mnou, obsahuje písně, které zpěvačka hraje jen málo. Například Vím málo od Billyho Joela, Cínový vojáček do Shawna Phillipse, nebo Modrého anděla Marlene Dietrichové.

Na závěr zazpívala Helena Vondráčková francouzský šanson Parlez–moi d’Amour, který složila Jean Lenoirová a nazpívala Lucienne Boyerová.

Universal Music

Mark Ronson & The Business Intl: Record Collection

Mark Ronson je zpět a teď více než kdy jindy myslí business vážně – s The Business Intl. Record Collection je třetím albem Marka Ronsona a jak je u něj zvykem, pozval si spoustu slavných spolupracovníků, jako Duran Duran, Q-Tip, Ghostface Killah, Boy George a další.

Album přichází po úspěšném z roku 2007 Version. Mark album nahrával ve studiích Dunham v Brooklynu a pracoval s klávesami značky Ronson, které si koupil na eBayi. Album mísí styly od indie osmdesátých let do hiphopových beatů let devadesátých…

Sony Music

Dva: Hu

V pořadí třetí album dua Dva nese název HU, což je například zkratka pro Maďarsko, páté nejčastější příjmení na světě, nebo staroegyptské první slovo bůh, ale i o druh ovce. Pro Dva to v jejich jazyce ale znamená první slabiku, kterou vyloudila lidská bytost a také tak mluví opice a sovy. Po předchozím konceptu folklóru neexistujících národů, s nímž pracovali na albu Fonók, přicházejí Dva s konceptem popu z neexistujících rádií. Pro spolupráci na tomto albu si opět vybrali berlínského producenta Jayrope.

A co na albu uslyšíte? „Na albu je třináct písní v neexistujících světových jazycích, zaslechnutých na třinácti neexistujících rozhlasových stanicích,“ vysvětlují Dva. Kapela opět přichází se svébytnými a propracovanými písňovými tvary plnými zpěvu ve vlastních jazycích. Oproti Fonóku se tu však tentokrát mnohem více sampluje.

Indies

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám