Hlavní obsah

Kostely na Ostravsku ožijí festivalem duchovní hudby

Právo, Aleš Honus

Svatováclavský hudební festival, který je svým pojetím ojedinělou akcí specializovanou na duchovní hudbu, začal v úterý večer v Ostravě. Mezi dvěma státními svátky, připadajícími na 28. září a 28. října, nabídne celkem 36 koncertů ve 23 městech a obcích Moravskoslezského kraje. I letos se všechny koncerty festivalu uskuteční v kostelech.

Foto: Archiv , Právo

Na festivale i letos vystoupí proslulý soubor Collegium 1704, který se specializuje na autentickou interpretaci staré hudby.

Článek

Na úterním zahajovacím koncertu v Katedrále Božského Spasitele v Moravské Ostravě zazněla nejrozsáhlejší oratorní skladba Antonína Dvořáka Svatá Ludmila, která v Ostravě ještě nikdy nebyla živě k slyšení. Dílo zahrála Brněnská filharmonie spolu s Českým filharmonickým sborem Brno a sólisty Evou Dřízgovou-Jirurošou, Veronikou Hajnovou Fialovou, Michalem Lehotským a dalšími pěvci.

Barokní orchestr a Händlův Mesiáš

I další program nabízí opravdové lahůdky. Po loňském úspěchu Händlova oratoria Vzkříšení v podání barokního orchestru Collegium 1704 pořadatelé letos připravili podobnou lahůdku v podobě další Händlovy rozsáhlé skladby Mesiáš. Dílo zazní na dvou koncertech v Ostravě-Pustkovci a v Opavě.

„Mesiáš patří k vrcholu Händelovy tvorby. Händel tu spojuje to, z čeho vychází se vším, co během svého bohatého života potkal a co jej po umělecké stránce ovlivnilo. Oratorium bylo napsáno v neuvěřitelně krátké době tří týdnů a autor je psal téměř nepřetržitě, ve vytržení,” řekl ředitel festivalu Igor Františák.

Nejrozsáhlejším projektem letošního ročníku bude provedení 2. symfonie Gustava Mahlera, která se nejen svou délkou, ale především obsazením řadí mezi nejvelkolepější kompozice všech dob.

„Na 200 hudebníků a zpěváků se bude podílet na provedení skladby, která zazní 22. října v nádherném prostředí kostela Panny Marie Královny v Ostravě-Mariánských Horách,“ uvedl Františák s tím, že dílo zahraje orchestr FOK společně s Českým filharmonickým sborem Brno a sólistkami Simonou Houda-Šaturovou a mezzosopranistkou Janou Sýkorovou.

Slovenský komorní orchestr Bohdana Warchala

Kromě staré orchestrální i komorní hudby festival i letos představí české hudební premiéry. Například dechový orchestr Májovák s Moravským komorním sborem divákům zahraje skladbu Missa Lyrica ostravského skladatele Pavla Staňka a českou premiéru holandského skladatele Jacoba de Haana.

„K významným zahraničním hudebním tělesům, která festival navštíví, patří Slovenský komorní orchestr Bohdana Warchala, po desítku let označovaný za jeden z nejvýznamnějších evropských komorních orchestrů. A také mužský sbor Ipatjevského kláštera z Ruska, který představí program s názvem Ruské pravoslavné zpěvy,“ dodal Františák

Vstupenky na jednotlivé koncerty jsou k dispozici v předprodejích za cenu od 50 do 250 korun. Informace o programu celého festivalu jsou dostupné na stránkách www.shf.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám