Hlavní obsah

Osvobozený Polanski natočí psychologické drama podle úspěšné hry

Novinky, Stanislav Dvořák

Roman Polanski je od července definitivně volný, švýcarské úřady ho totiž nevydaly kvůli třiatřicet let staré sexuální aféře americké justici. Hned začal pracovat na filmu God of Carnage založeném na relativně nové divadelní hře Yasminy Rezy.

Foto: Jean-Paul Pelissier/Files , Reuters

Roman Polanski

Článek

Drama God of Carnage napsala autorka íránsko-maďarského původu Yasmina Rezaová a první premiéru mělo ve švýcarském divadle v roce 2006. Dvě rodiny v něm řeší incident, kdy jedno z dětí v parku ublíží druhému. Snaží se jednat diplomaticky, ale postupně se diskuze zvrhne v obviňování a chaos. Odhalí totiž skrývané problémy mezi rodiči.

Hra rychle získala na popularitě, je uváděna v Evropě i v USA a posbírala už několik cen. V londýnském West Endu ji v roce 2008 režíroval Matthew Wrachus a do hlavních rolí obsadil Ralpha Fiennese, Tamsin Greigovou či Janette McTeerovou a Kena Stotta. O rok později dobyla Broadway. S velmi pozitivními recenzemi a třemi cenami Tony patří k nejúspěšnějším kusům současnosti.

Polanski si vybral prvotřídní herecké hvězdy (Jodie Fosterová, Kate Winsletová, Christoph Waltz a Matt Dillon) a začne natáčet v roce 2011 v Evropě, neboť do Ameriky stále nesmí.

Polanski měl být souzen kvůli sexuálnímu styku s třináctiletou dívkou v roce 1977. Režisér čin nepopíral, ale nesouhlasí s tím, že v USA je kvalifikován jako znásilnění. Loni ho zatkli ve Švýcarsku a po několika měsících domácího vězení zase propustili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám