Hlavní obsah

Muzika se prodal za rekordních šest miliónů

Právo, Peter Kováč
Praha

Galerie Art prodala o víkendu v pražském hotelu Hilton umělecká díla za 44 miliónů korun. Největší atrakcí se stalo Zátiší s hroznem Františka Muziky, které se vydražilo za 5,1 miliónu korun.

Foto: Archív, Právo

Zátiší s hroznem Františka Muziky

Článek

Jde o rekordní částku za Muzikovo dílo a obraz je vzácný i tím, že jde o mimořádnou ukázkou kubistické fáze malířovy tvorby, který je známý především svým osobitým imaginativním uměním.

Kupec bude muset zaplatit ještě aukční přirážku ve výši 20 procent, takže konečná cena za Muziku je přes 6,1 miliónu Kč. Obraz patřil původně do slavné sbírky Jaroslava Borovičky, velkého prvorepublikového sběratele, který byl po emigraci do Německa mj. ředitelem Kunsthalle v Düsseldorfu.

Z Borovičkova majetku pocházely i některé další v sobotu vydražené obrazy, které rodina restituovala v 90. letech z pražské Národní galerie a Krajské galerie v Olomouci. Šlo zejména o Zátiší s okurkami od Emila Filly, které bez dvacetiprocentní přirážky dosáhlo ceny 4,4 miliónu korun.

Více než milión zaplatili sběratelé za díla Josefa Čapka, Karla Černého a Josefa Vyleťala. Zajímavý je vzrůstající zájem o bývalé národní umělce jako byl Karel Souček (vydražil se za 360 tisíc korun) nebo František Jiroudek (180 tisíc Kč), kteří se jako kvalitní malíři zaslouženě vrací na výsluní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám