Hlavní obsah

Vysílačem na Pradědu zakončí ČT digitalizaci

Právo, jp
Praha

Digitalizace signálu České televize (ČT) dospěla do finále. V noci ze čtvrtka 30. září na pátek 1. října přejde z analogového na digitální zemské pozemní vysílání poslední vysílač velkého výkonu – Praděd na Jeseníku. Digitální signál ČT bude moci v tento moment přijímat 99,6 procent obyvatel České republiky.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Praděd

Článek

Novináře o tom ve čtvrtek informovali šéf digitalizace ČT Pavel Hanuš a ředitel techniky ČT Rudolf Pop. ČT připravuje ke spuštění v říjnu a listopadu dalších deset vysílačů malého výkonu a chystá se budovat ještě malé dokrývače. Náklady na digitalizace přišly Českou televizi na zhruba jednu miliardu korun.

Nova a Prima jsou o něco pozadu. Druhá vysílací síť Novy a Primy pokrývá 89,5 procenta a třetí multiplex 84,4 procenta. Pokrytí čtvrté vysílací sítě Telefóniky O2 je kvůli menší programové nabídce nižší, zhruba okolo 22 procent a jde o vysílače v Praze, Brně a Ostravě.

Proces digitalizace v ČT ale nekončí. Veřejnoprávní televize má v plánu další projekty související s digitalizací. Například diváci chytající program prostřednictvím satelitu na Moravě a Slezsku budou moci u některých operátorů (Skylink) přijímat regionální vysílání. ČT se připravuje i na další technickou novinku, představenou letos na mezinárodním veletrhu v Německu, a sice rozvoj aplikací na bází HbbTV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám