Hlavní obsah

Nevšední výstava vás zavede do výletní restaurace na přelomu 19. a 20. století

Novinky, Lucie Poštolková

Ve středu otevírá Muzeum hlavního města Prahy nevšední výstavu s názvem Pražské výletní restaurace, Zelené útulky Pražanů v proměnách 19. a 20. století. Návštěvníci se mávnutím kouzelného proutku přenesou do historického vlaku či dobové restaurace, kde si mlsné jazýčky přijdou na své.

Článek

Kdy jste si dali naposledy v muzeu voňavou bábovku nebo pivo? Nově otevřená výstava zavede diváky do příjemné atmosféry výletních restaurací na přelomu století. V nabídce nechybí pivní sýr, suché párky, talián, hovězí guláš, čerstvá vafle či Sachrův dort. Na posilněnou připravují pro výletníky také meltu, malinovou šťávu, hruškový i jablečný mošt. Pro malé mlsouny mají rakvičky i preclíky.

Pražané vyráželi v houfech za Prahu z rušného centra, aby si o víkendu odpočinuli. Chodili pěšky, ale také na kole, podél Vltavy, Berounky a Sázavy na lodích. A později také vlakem, nejznámějším se pak stal Posázavský Pacifik.

Výstava představuje také modely jízdních kol, i slavný kostitřas. Hned u vchodu si můžete prostudovat staré jízdní řády na tradičních válcích, které doplňují i reklamní letáky na restaurace i hospůdky.

Stará skříň naproti vchodu ukrývá v šuplících podrobný popis restaurací. Součástí expozice jsou i vlaková kupé, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet, jak se sedávalo na dřevěných lavicích.

Místo výhledu z okýnka se budete dívat na obrazovky, kde promítají krásné dobové pohlednice restaurací. První kupé má i záchrannou brzdu, za kterou si můžete zatáhnout a obrazovka vám ukáže nejoblíbenější výletní restauraci. Celou expozici spojuje téma vlaku, na zemi totiž organizátoři umístili fotografii kolejí.

Výstava probíhá v hlavní budově Muzea hlavního města Prahy od 22. září 2010 do 20. března 2011. Otevřeno mají denně od 9 do 18 hodin, v sobotu pak od 9 do 21 hodin. Základní vstupné pro dospělé je 120 Kč, ale platí zde několik slev, mimo jiné na Opencard i platné jízdenky Českých drah.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám