Hlavní obsah

Výstava uměleckých diplomových prací Start Point začíná

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy/Klenová

Výstavní akce Start Point byla po šest let největší chloubou galerie v Klatovech a na Klenové v jihozápadních Čechách. Ojedinělá přehlídka nejlepších diplomových prácí z evropských vysokých škol výtvarného umění začala v roce 2003 skromně, ale záhy se rozrostla do evropsky prestižní akce.

Článek

Autorem nápadu a duší projektu byl historik umění Marcel Fišer, kterého ale vedení Plzeňského kraje za dosud nevyjasněných okolností odvolalo z místa ředitele klatovské galerie a vše nakonec po pár měsících skončilo jeho vyhazovem. Nad akcí Start Point se naštěstí voda nezavřela a převzala ji v plném rozsahu Galerie Středočeského kraje (GASK).

Výstava mapující to nejlepší z diplomových prací evropských uměleckých škol, jako jsou Gerrit Rietveld Academie v Amsterdamu nebo Goldsmiths College v Londýně, trvá do 28. listopadu. Celkem se jí účastní 33 škol z 15 zemí.

Organizátory Start Point 2010 jsou Pavel Vančát, bývalý kurátor z Klenové, šéfkurátor GASK Ondřej Chrobák a Mira Keratová, kurátorka a teoretička umění ze Slovenska. Součástí programu při otevření výstavy bude ve středu v 15 hodin performance Alexise Milneho z londýnské Goldsmiths College a v 16 hodin vyhlášení těch nejlepších studentských prací.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám