Hlavní obsah

Hooperova Králova řeč zabodovala na torontském filmovém festivalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toronto

Pětatřicátý ročník letošního torontského festivalu skončil trochu překvapivě. Žádný z amerických favoritů, ale britsko-australská komedie Toma Hoopera Králova řeč vyhrála obří přehlídku bez statutární soutěže i poroty, o jejímž vítězi rozhodují samotní diváci. Jejich hlasování často napovídá o prvních favoritech příštího oscarového klání.

Článek

Příběh tematizuje historické drama anglického krále Jiřího VI., nastupujícího na trůn po abdikaci svého bratra v předvečer druhé světové války, a jeho plebejského australského logopeda.

Střet nepřipraveného státníka, který trpěl nedostatkem ambicí panovat i vadou řeči, s ambiciózním mistrem řeči i rozumu je břitkou britskou komedií o lidech ve vypjatém historickém okamžiku i střetu různých vrstev společenské hierarchie. Zejména Colin Firth si svým výkonem v roli vladyky řekl o další nominaci na sošku Americké akademie.

Nezávislé projekty začínají opatrné sezóny

Filmový svět zažívá své opatrné sezóny, v nichž není snadné financovat riskantní a nezávislé projekty. Programu dominovaly americké filmy a z nich zejména rodinná dramata a thrillery.

S velkým ohlasem bylo přijato drama Rabbit Hole (Králičí nora) Johna Camerona Mitchella vyprávějící o rodičích, kteří se vyrovnávají s tragickou ztrátou syna. Celý film stojí zejména na výkonu Nicole Kidmanové, ztělesňující křehké i zraněné mateřství.

Publikum zaujal rovněž americký nováček Shawn Ku, zabývající se ve filmu Beautiful Boy (Krásný chlapec) problémem vražedných útoků dětí na amerických školách. Příběh se točí kolem rodičů takového násilného střelce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám