Hlavní obsah

Režisér Jerzy Skolimowski: Represivní systémy jsou poruchové

Novinky, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toronto

Režisér polského původu Jerzy Skolimowski (1938) studoval v Československu například s Formanem či Passerem. Autor metafor o jedinci, který je utlačován společností, uvedl na festivalu v Torontu snímek Pud zabíjení.

Článek

Pud zabíjení líčí syrový boj o přežití zajatého „teroristy“, jemuž se podaří utéci z utajeného konvoje CIA, rozvážejícího vězně do utajených věznic. Jak vás napadl takový příběh?

Před časem jsem se přestěhoval zpět do Polska. Prodal jsem dům v Malibu a koupil loveckou chatu v lese, daleko od vesnice v Mazurii. Kdysi to bylo Prusko, dnes je to severní Polsko. Najednou vyšlo najevo, že necelých dvacet kilometrů od mého domova drželi od roku 2002 tyhle nešťastníky. Nejdříve se mi to nezdálo jako téma vhodné pro mě, nedělám filmy na politická témata. Ale v zimě jsem jednoho dne málem sklouzl autem do závěje a skutálel se ze stráně. Napadlo mě, jak by to asi vypadalo, kdyby se něco podobného stalo s konvojem, kdyby se jednomu z vězňů podařilo utéci.

Váš film mi připomněl snímek Jana Němce Démanty noci, v němž sleduje dva mladíky utíkající z transportu lesem.

Němcův film jsem kdysi viděl, sotva si jej však už vybavím. Odlišnost spočívá v tom, že tam byli dva hrdinové na cestě domů, kdežto u mě utíká jeden Arab polskou zimou.

Váš hrdina leckdy přežije shodou nejrůznějších náhod. Je zajímavé, s jakou ironií líčíte „nešikovnost“ americké armády.

Podívejte se, jde o nejmocnější armádu světa, která disponuje ohromnou materiální, technologickou převahou. A přesto za posledních několik desetiletí prohrála téměř všechny války, kterých se účastnila – od Vietnamu až po Irák. Člověk vyrůstající v socialismu se naučí důležitou věc, že každý represivní systém, jakkoli vypadá dokonale, je nakonec poruchový.

Myslíte si, že by se mohl váš příběh doopravdy stát?

Nevím, jde o fantazii, která domýšlí realitu. Film bych přirovnal k črtě. Je zajímavé, že se do konce nedovíme, jestli byl uprchlík skutečně teroristou, anebo ne. Kdo dnes ví, jak to bylo s waterboardingem, mučením vězňů, jimž simulovali topení. Nikdo přesně neodtajnil, jak to dělali. Když jsem se to pokoušel inscenovat ve filmu, musel jsem to celé znovu vymyslet.

Probíhá v Polsku debata o účasti vlády v roce 2002 na tajných operacích CIA?

Ano. Doposud žádná vláda k tomu nezaujala oficiální stanovisko, ačkoli se o všem veřejně mluví. Dokonce se utvořila mladá skupina právníků, která chce představitele tehdejší vlády dostat před soud za porušení ústavy. Podobné operace byly nelegální.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám