Hlavní obsah

Zemřel fotograf ze Zvětšeniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský filmový herec David Hemmings, kterého proslavila role v Antonioniho Zvětšenině a hrál ve více než padesáti filmech, zemřel ve středu ve věku 62 let. Když natáčel v Rumunsku, podlehl srdečnímu záchvatu.

Článek

Hemmings se v posledních letech objevoval ve filmech známých režisérů. Ztvárnil Casia v Gladiátorovi Ridleyho Scotta, objevil se ve Scorseseho filmu Gangy New Yorku a naposled jsme ho mohli vidět v Lize výjimečných.

David Hemmings (1941) se v mládí věnoval malířství a opernímu zpěvu. Pak se stal hercem, nejprve divadelním a posléze filmovým. Přestože před Zvětšeninou natočil několik desítek filmů, práci s režisérem Antonionim považoval za rozhodující pro nalezení vlastního hereckého projevu.

Na přelomu 60. a 70. let patřil nejobsazovanějším mladým britským hercům, hrál většinou charakterní, ale trochu nejisté mladé muže. Ztvárnil kapitána husarského pluku v Útoku lehké kavalerie, výsadkáře Johna v Umírání za dlouhého dne a Alfréda v historickém dramatu Alfréd Veliký.Objevil se však i v Barbarelle a v Ohrožení Britanniku.

V 70. letech se soustředil na produkční a režijní práci. Debutoval psychologickým dramatem Utíkám ve strachu, Stříbrného medvěda na Berlinale získal za film 14. Brzy se soustředil na dobrodružné snímky jako je u nás dobře známý Souboj o poklad Yankee Zephyru. Věnoval se hodně televizi, natáčel mezi jiným série Magnum a Airwolf.

V Praze se objevil v roce 2002 jako host Febiofestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám