Hlavní obsah

Herec Martin Štěpánek spáchal sebevraždu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Třiašedesátiletý herec a bývalý ministr kultury Martin Štěpánek spáchal ve čtvrtek v podvečer sebevraždu. Štěpánek se údajně zastřelil. Tělo herce našla jeho manželka Jaroslava Tvrzníková v jeho pracovně v bytě v Praze na Vinohradech.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Martin Štěpánek na zasedání vlády

Článek

"Mohu potvrdit nešťastnou událost, ke které došlo kolem 19. hodiny. Zemřel při ní třiašedesátiletý muž. Policisté vyloučili cizí zavinění," řekla Novinkám policejní mluvčí Eva Kropáčová.

"S ohledem na rodinu nebudeme poskytovat žádné další informace," dodala.

Podle prezidenta Václava Klause patřil Martin Štěpánek k lidem, jimž nebylo lhostejné, co se kolem děje. "Pro něj, stejně tak jako pro mne, bylo hlavním životním posláním téma lidské svobody. V tom jsme si byli blízcí, od toho se odvíjel náš dialog a životní postoje," napsal prezident v kondolenčním dopise Štěpánkově manželce.

Bývalý premiér Mirek Topolánek ČTK sdělil, že ho smrt Martina Štepánka velmi zasáhla. "Nečekaně, zákeřně. Martin byl skvělý herec, velký bojovník za svobodu a profesionální novinář. Byl to ministr v mé vládě a můj přítel," uvedl Topolánek.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Martin Štěpánek na zasedání vlády

Život plný zvratů 

Život Martina Štěpánka, který se narodil 11. ledna 1947 v Praze, byl plný zvratů.

Už v šedesátých letech se syn Zdeňka Štěpánka, bratr herců Jany a Petra Štěpánkových, objevoval nejen na prknech, která znamenají svět, ale také na stříbrném plátně, kde debutoval v Klosově a Kadárově filmu Obžalovaný. Většinou ale hrál jen vedlejší postavy, jako tomu bylo ve Flirtu se slečnou Stříbrnou nebo v Objížďce.

Syn Zdeňka Štěpánka začal v roce 1968 působit v Národním divadle, za normalizace z něj však musel o pět let později odejít. Další tři roky hrál v Činoherním klubu. Pak působil v Divadle na Vinohradech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Štěpánek s nynějším premiérem Petrem Nečasem v průběhu letošní předvolební kampaně.

V sedmdesátých letech se ale dočkal hlavních rolí i ve filmu. Bylo to v muzikálu Svatá hříšnice a v biografickém filmu o Alexandru Dumasovi Tajemství velkého vypravěče režiséra Karla Kachyni. Objevil se i v dalším jeho filmu Vlak do stanice nebe, ale také ve Vávrově Sokolovu a v jednom dílu z Třiceti případů majora Zemana Rukojmí v Bella Vista.

V roce 1981 emigroval do Rakouska, protože mu hrozilo, že buď vstoupí do strany, nebo odejde z Divadla na Vinohradech.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Martin Štěpánek po jmenování ministrem kultury s prezidentem Václavem Klausem.

Nejprve žil ve Vídni a hrál v divadle Theater der Komödianten. V roce 1987 se přestěhoval do Mnichova, kde nejen hrál, ale také pracoval jako moderátor Svobodné Evropy.

Do vlasti se vrátil v roce 1994. Dál pracoval jako komentátor Svobodné Evropy, ale také vystupoval na scéně Divadla na Vinohradech. Objevil se mimo jiné ve Večeru tříkrálovém a v Královně Kristýně a mnoha televizních inscenacích a v seriálu Pojišťovna štěstí.

V letech 2006 a 2007 byl ministrem kultury ve vládě premiéra Mirka Topolánka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám