Hlavní obsah

Nové knihy - Edward Bunker, Alexander McCall Smith i Jerzy Kosinski

Tento týden vychází debut bývalého kriminálníka, momentálně spisovatele a scénáristy Edwarda Bunkera Ani ta nejlínější bestie, další díl oblíbené série o první dámské detektivní kanceláři v Botswaně s názvem Písařská škola v Kalahari nebo román Jerzyho Kosinskiho Kokpit.

Článek

Edward Bunker: Ani ta nejlínější bestie

Debut amerického spisovatele, scénáristy a filmového herce Ani ta nejlínější bestie z roku 1973 je, jako všechny jeho knihy, založen na osobních zkušenostech s kriminálními živly. Bunker totiž velkou část svého života strávil v přísně střežených věznicích. Své zážitky ale dokonale využil, ať už ve svých knihách, nebo jako herec, například jako Mr. Blue v Tarantinově filmu Reservoir Dogs.

Po úvodních pasážích připomínajících místy až sociologickou sondu do světa zločinu je čtenář postupně vtahován do překotného víru pulzující zápletky, jejíž nečekané rozuzlení si nezadá s mistry detektivního žánru.

Nakladatelství XYZ, Váz., 400 str., 299 Kč

Alexander McCall Smith: Písařská škola v Kalahari

Skotský autor narozený v Zimbabwe Alexander McCall Smith je autorem populární série o První dámské detektivní kanceláři, jejíž je Písařská škola v Kalahari čtvrtou knihou.

Paní Ramotswe, zakladatelka První dámské detektivní kanceláře v Botswaně, to nemá ve své profesi lehké. Podle tradičních botswanských představ by se měla žena starat především o děti a do vážných záležitostí nestrkat nos. Nejenže se tedy musí neustále potýkat s nedůvěrou klientů v její schopnosti, teď se navíc v Gaborone objevila nová konkurence, Detektivní kancelář - spokojenost zaručena...

Argo, překlad Petr Anténe, 200 str., váz., 258 Kč

Tomáš Prokůpek: Generace Nula

Antologie Generace Nula představuje výběr toho nejlepšího, co na poli krátkých komiksových příběhů v České republice za poslední dekádu vzniklo. Publikace pokrývá mimořádnou stylovou i námětovou pestrost, jež je pro současný domácí komiks tak příznačná.

Generace Nula je šíří svého záběru vůbec první na našem trhu a je doplněna krátkými medailony tvůrců z pera Tomáše Prokůpka, který dal publikaci dohromady a také připravil stejnojmennou výstavu, jejíž prostřednictvím představil tuzemskou komiksovou tvorbu v Lodži a Paříži.

Albatros Media – Plus, 160 str., váz., 299 Kč

Jerzy Kosinski: Kokpit

Jerzy Kosinski je americký spisovatel židovského původu se ve skutečnosti jmenuje Josek Lewinkopf. Svůj pseudonym začal používat za Druhé světové války, když se skrýval před nacisty. V roce 1991 spáchal sebevraždu. Jeho román Kokpit z roku 1975 je plný napětí, morálních otázek, fyzického a psychického násilí, strachu, sexu, ošklivosti, krutosti, ale i humoru a krásných lyrických pasáží,

Román líčí osudy bývalého agenta americké tajné služby Tardena, který je okolnostmi nucen skrývat se a neustále měnit identitu. To s sebou přináší i velkou osamělost. Díky nezměrné vynalézavosti hrdina objeví způsob, jak vstupovat do života svých nic netušících obětí, manipulovat s nimi a využívat je.

Dokořán, překlad vana Jílovcová-Fieldová, váz., 340 str., 298 Kč

Alex Scarrow: Tisíc sluncí

Než se stal britský autor Alex Scarrow autorem thrillerů a fiktivních historických příběhů, pracoval v hudebním vydavatelství a pak jako grafik a scénárista počítačových her. Román Tisíc sluncí se odehrává ve dvou časových rovinách.

Při potápěčském výzkumu poblíž pobřeží USA je nalezen vrak amerického bombardéru, jaké za světové války útočily na německá města, avšak jeho posádka je oblečena do stejnokrojů Luftwaffe. Jak se postupně dozvídáme, stroje se zmocnili nacisté a v roce 1945, když už měli válku prakticky pohranou, jej vyslali nad New York s atomovou pumou...

Plejáda publishing, překlad Alena Pospíšilová, 384 str., váz., 299 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám