Hlavní obsah

Slovenská Anna Kareninová na ledě zahájí plzeňský festival Divadlo

Novinky, kaz
Plzeň

Osmnáctý ročník mezinárodního divadelního festivalu Divadlo začíná v Plzni v úterý 14. září a potrvá do 23. září. Několik desítek představení divákům nabídnou soubory z Česka, Lotyšska, Maďarska, Německa, Polska, Slovenska, Srbska a Turecka.

Článek

Festival Divadlo uvede jako svůj prolog 14. září a zahájení 15. září inscenaci Anna Kareninová Slovenského národního divadla. Dramatizace románu L. N. Tolstého s řadou předních slovenských herců jako například Zuzana Fialová, Martin Huba či Táňa Pauhofová se stala na Slovensku událostí sezóny.

Anna Kareninová na ledě

„Zajímavá scénografie, dynamické proměny prostoru, elegantní kostýmy a vynikající výkony herců Slovenského národního divadla vytvářejí neobyčejně působivé jevištní dílo,“ zve diváky dramaturgyně Kamila Černá. Režisér umístil postavy velkého milostného příběhu symbolicky na kluziště, kde se na ledě smekají, padají a zase znovu se staví na nohy a účastní závratně rychlého pohybu, v němž se točí jejich svět.

Z domácích divadel uvidí návštěvníci festivalu pražské scény - Dejvické divadlo, Divadlo Komedie, Národní divadlo, Divadlo Na Fidlovačce, Farmu v jeskyni, brněnské Národní divadlo (Reduta), Divadlo Husa na provázku a Divadlo Petra Bezruče z Ostravy, Naivní divadlo z Liberce a hostitelská divadla J. K. Tyla a Alfa z Plzně.

Zahraniční soubory

„Letos jsme nejvíce hrdí na inscenaci Sound of Silence z Nového rižského divadla, o niž jsme se snažili několik let,“ říká dramaturgyně Kamila Černá. Režisér Alvis Hermanis patří k nejpozoruhodnějším tvůrcům východní Evropy. Toto představení beze slov s písněmi Simona a Garfunkela, které hostovalo s obrovským úspěchem na řadě evropských jevišť a získalo několik prestižních ocenění, se inspirovalo „koncertem těchto dvou písničkářů v roce 1968 v Rize, který se nikdy nekonal“.

Srbské národní divadlo z Nového Sadu přijede do Plzně se snovým představením Loď pro panenky, s jednou z nejúspěšnějších a nejoriginálnějších tamějších inscenací uplynulých let, jejíž hrdinové procházejí světem pohádek.

Zahraniční program poprvé představí i dvě nová, ale v evropském kontextu již významná jména – režiséry Maju Kleczewskou z Polska a Sándora Zsotéra z Maďarska.

Představení Anna Kareninová bude uvedeno ve Velké budově Divadla J. K. Tyla 14. září od 19 hodin a 15. září od 18.30. Vstupenky jsou k dostání v síti www.plzenskavstupenka.cz, více informací na www.festivaldivadlo.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám