Hlavní obsah

Kniha o světelném designu na scéně je určena laikům i odborníkům

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Promyšlené světlo umí proměnit nevšední věci ve výjimečné. Dokáže vnést do scény na jevišti to, čím se odlišuje fotografie Cartier-Bressona od obyčejné momentky nebo malba starého mistra od reprodukce na bonboniéře,“ píše Nick Moran v úvodu své knihy Světelný design pro divadlo, koncerty, výstavy a živé akce (vydal Institut umění – Divadelní ústav).

Článek

Respektovaný britský světelný designér pojednává o tomto specifickém a progresivním řemesle v komplexní publikaci určené nejen odborníkům a zasvěcencům.

Moran prozrazuje jak přimět světlo, aby na scéně fungovalo.

Čtenářům v jedenácti kapitolách představuje tento zvláštní svět světla a tmy, zavádí je do historie, ukazuje profesionální postupy od prvního nápadu přes plánování a sestavování světelného parku až po premiérové uvedení. Zmiňuje trendy v nových technologiích i důležitost práce se životním prostředím. A to vše je dobře podpořeno vizualizacemi (fotografiemi, grafy, nákresy).

Nick Moran vyučuje na Central School of Speach and Drama v Londýně, světelnému designu se věnuje přes dvacet let – má za sebou praxi od studiových divadel až po rockové koncerty na stadiónech. Český překlad knihy přijede autor osobně pokřtít na letošní Designblok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám