Hlavní obsah

Červená knihovna ve fantaskním světě Gabriely Chrastilové

Právo, Tereza Radváková

Zdá se, jako by žánrová literatura vyčerpala své možnosti a hledala východisko v extrémech. Červená knihovna se uchyluje do prostoru fantaskních světů, kde se hemží postavy, které vzbuzují pocity na hony vzdálené klidu a pohodě. Přestože právě to se od podobné knihy zpravidla čeká.

Článek

Dobrý středoproudý román by měl plnit především jeden základní úkol - aby si člověk takzvaně početl. Netrpí vysokými literárními ambicemi a ani se nepokouší dodat jakoukoli přidanou hodnotu. Jeho cena tkví ve vyvážené směsi vzrušení, zábavy, opravdových hodnot a vlídného pohlazení.

Vyjadřuje názory, které čtenář chce slyšet, stejně jako se touží přesvědčit, že každý příběh má svůj happy end. Nepochybným znakem jsou dokonale schematičtí, a přesto tak přitažliví hrdinové. Pokud se však v knize vyskytne jiná než černobílá postava a dokonce od samého začátku nevíme, jak dopadne, lze hovořit o skvěle odvedené řemeslné práci autora.

Hlavní hrdinka upírka

Nová kniha Smrtí život začíná od Gabriely Chrastilové, kterou v edici Pro ženy s nadhledem vydalo nakladatelství Jota, mezi žánrovou literaturu bezpochyby patří. Hlavní hrdinka knihy, upírka Katrina Wolfová se však nepotýká s běžnými problémy dnešních žen. Ano, vyjadřuje se jako běžná třicátnice, která hledá smysl života v podobě „toho pravého“.

V narážkách také zjistíme, že má potíže s mírnou nadváhou, kouřením, zaměstnáním i žárlivostí, nicméně tím její sympatické tápání končí. Hlavní náplň knihy totiž představují erotické výjevy spojené se zvířecím chtíčem a s násilím. U upírů jde zřejmě o normální jev, ale dokáže se s takovým počínáním ztotožnit žena bez sklonu k deviaci?

Od začátku víme, jak příběh dopadne

Pokus vytvořit kompromis mezi dvěma klišé současné mainstreamové tvorby tak vyznívá poněkud zvláštně. Od začátku víme, jak příběh dopadne, přesto sledujeme četná násilná úmrtí, divoké honičky a pornografické scény.

Román, který se na přebalu tváří coby parodie na ságu Twilight v duchu Bridget Jonesové, svému slibu nedostojí. Bridget Jonesová totiž není vulgární. Na závěr lze už jen zmínit, že autorka píše jednoduchým, čtivým stylem, který knihu vhodně přibližuje svým konzumentům.

Celkové hodnocení: 20%

Gabriela Chrastilová: Smrtí život začíná

Jota 2010, 230 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám