Hlavní obsah

Benátky nadchl chilský film o puči z roku 1973

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benátky

Premiéra chilského filmu Post Mortem vzbudila na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách pozitivní ohlasy. Snímek představuje komplikovaný milostný příběh zaměstnance márnice a kabaretní tanečnice na pozadí vojenského puče v roce 1973, který svrhl Salvadora Allendeho.

Foto: Reuters

Herci Antonia Zegers (vlevo) a Alfredo Castro představili v Benátkách film Post Mortem.

Článek

Snímek je zatím poslední z řady latinskoamerických filmů, které si vzaly za téma diktátorské režimy a politické převraty v regionu. Například argentinský thriller Tajemství jejich očí letos získal Oscara za nejlepší zahraniční snímek.

Zaměstnanec márnice Mario Cornejo je zamilovaný do své sousedky tanečnice Nancy. Při převratu Augusta Pinocheta je Cornejo konfrontován s přílivem mrtvol civilních obětí násilí. Nancy a její rodina je zapojena do prodemokratického hnutí, po vojenské prohlídce domu však zmizí a Cornejo se ji vydá hledat. V práci je svědkem pitvy Allendeho, který spáchal sebevraždu.

„Moje první vzpomínky na diktátorský režim jsou až z jeho posledních let. Neprožil jsem si ho, vlastní úsudek jsem si vytvořil na základě útržků paměti ostatních lidí, ale je to něco, co jsem si ještě úplně nevyřešil nebo jsem úplně nepochopil, a to je to, co mě přitahuje k tomuto tématu,“ řekl režisér Pablo Larrain.

Post Mortem soutěží společně s dalšími 23 filmy o Zlatého lva, který bude v Benátkách udělen 11. září.

Reklama

Související témata:

Související články

Benátský festival: film Machete zastínil jiné

Počasí je letos na benátském festivalu, konaném od 1. do 11. září, proměnlivé stejně jako nálada mezi přítomnými novináři. Páteční vichřici vystřídal slunečný...

Výběr článků

Načítám