Hlavní obsah

Terry Gilliam: Nevěřím, že Don Quijote je prokletý film

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nešťastným osudům filmu The Man Who Killed Don Quijote se věnuje americký server Variety. Slavný režisér Terry Gilliam se ho pokouší zrealizovat dlouhé léta a vždy se nějak "zasekne".

Článek

"Financování zkolabovalo asi před měsícem a půl," řekl Terry Gilliam na filmovém festivale Deauville. "Právě teď jsem tu neměl být, podle plánu jsem měl točit Quijota."

Režisér se ale nehodlá tématu vzdát ani po opakovaných přerušeních. "Robert Duval bude jako Quijote, je tam taky Ewan McGregor a teď hledáme nové zdroje financí," uvedl.

Gilliam se filmem zabývá už desítky let. Předešlé pokusy o jeho natočení zachycuje dokument Keitha Fultona a Louise Pepeho Lost in La Mancha.

Natáčení v roce 2001 trvalo jen šest dní, ale zapsalo se do historie coby jedno z nejkatastrofičtějších. Během prvního dne natáčení v blízkosti Madridu si sedmdesátiletý herec Jean Rochefort přivodil dvojitou kýlu. Následující den zasáhly filmaře záplavy.

Režisér přes všechny problémy nevěří, že film je prokletý, jak se už několikrát psalo. "Don Quijote mi dává něco, na co se mohu těšit," říká devětašedesátiletý filmař.

Terry Gilliam se proslavil v sedmdesátých letech v dodnes slavné a uznávané komediální skupině Monty Pythons Flying Circus, která provokovala neučesaným absurdním humorem v pořadech televize BBC. Později se osamostatnil jako filmový režisér. Kromě geniální komedie Monty Pythonův smysl života stojí za zmínku i další jeho snímky jako Brazil, Strach a hnus v Las Vegas, 12 opic a Král rybář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám