Hlavní obsah

Kniha Kryštofův vzdušný zámek se čte jako pod peřinou

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sny, snění a fantaskní svět jaky by se promítly do letošní tvorby filmových i literárních tvůrců. Nejen film Počátek s DiCapriem jako zlodějem snů, ale i kniha českého autora Karpiana Kryštofův vzdušný zámek se dotýká světa za hranicemi usínání. Světa, jenž mnohdy dokáže vyplnit prázdnou díru nudné reality.

Foto: repro, Novinky

Ladislav Karpianus: Kryštofův vzdušný zámek, vydal Albatros 2010

Článek

Plastický román sympaticky vrstvený do několika dějových i prostorových rovin vypráví příběh dospívajícího Kryštova, jenž se dokáže během spánku v obyčejném pražském bytě přemísťovat do fantaskního světa. Nic zvláštního, to se stává téměř každému.

Kryštof však s překvapením zjišťuje, že všichni andělé požadují mnoho úkolů. Dle motta autora knihy ze starodávné Eddy Vzpomínám obrů z počátku věků, u nichž jsem v mládí vyrůstala. Znám devět světů, devět žen obřích, hloubku znám kořenů svého stromu se i kniha dotýká stvoření světa, až na to, že Stvořitelem je zde obyčejný pražský kluk.

Analogie s biblickým tématem je patrná také z počtu andělů, kteří za Kryštofem postupně přicházejí, aby začal tvořit vlastní zemi s lidmi, zvířaty. Je jich sedm, jako dnů potřebných ke stvoření našeho světa. Také jména čtyř kamarádů jsou shodná s evangelisty Marek, Matouš, Lukáš a Honza.

Chlapec zjišťuje, že dokáže měnit a ovlivňovat fantaskní podobu příběhu oproti životu, který žije v reálu. Kryštof však v běžném životě řeší školu, rodiče a zároveň úporně hledá svou identitu. Jak na to?

V románu autora Ladislava Kaspriana, jenž je mimojiné autorém scénáře k televiznímu sitcomu Comeback či divadelních her, se nepíše jen o fantazii mladého kluka, ale i o pocitech, které mohou mít dospívající v poměru k dospělým. Kniha tak patří do rukou nejen mladým, ale i jejim rodičům.

Kryštofův vzdušný zámek je doplněn ilustracemi slovenského výtvarníka Petera Uchnára.

Celkové hodnocení: 80 %

Ladislav Karpianus: Kryštofův vzdušný zámek

Vydalo nakladatelství Albatros

2010, Praha

Ilustrace Peter Uchnár

192 stran

220 korun

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám