Hlavní obsah

Kluci jsou zpět a přinesli obyčejný příběh ze života

Novinky, Stanislav Dvořák

Britsko-australské drama Kluci jsou zpět Scotta Hickse je vlajkovou lodí nového filmového festivalu Manifesto. Clive Owen v hlavní roli ztvárnil přetíženého muže, který se snaží sám vychovávat dva syny a zvládat náročnou práci.

Článek

Sportovní novinář Joe (Clive Owen) vedl nádherný život se svou ženou, dokud jí neobjevili rakovinu. Po její smrti se propadá do krize, nestíhá práci, v domě je nepořádek a navíc neumí utěšovat vyděšeného malého syna. Okolí ho totiž vždy přesvědčovalo, že o malé dítě se mají starat ženy a matka mrtvé manželky se chová tak, jako by mu chtěla dítě "ukrást".

Navíc se mu ozve další syn z minulého manželství, šéf ho posílá na dlouhé služební cesty a Joeův život se ještě víc komplikuje. Po sérii průšvihů se ale postupně naučí lépe řešit rodinné problémy a zjišťuje, že dokáže zvládnout víc, než kdy čekal.

Vedle Owena si zahráli Laura Fraserová, Emma Boothová nebo Steven Robertson a  Erik Thomson.

Kritiky na filmu oceňují hlavně velmi věrohodné hraní, a to jak u Cliva Owena, tak u dětských herců a babičky. Velmi dobře psychologicky prokreslené postavy se chovají logicky a nedochází k hollywoodskému vymačkávání slz za každou cenu.

Inteligentní Owen si získá vaše sympatie, když se snaží učit jak komunikovat s dětmi. I přes smrt manželky se přemáhá a najde i sílu občas vtipkovat. Jak sám říká, udělal hodně chyb, ale snaží se.

Přesto chvílemi je na místě se ptát, proč je ve filmu ta či ona nudná pasáž a celé to trvá skoro 105 minut. Odpověď je prostá. Problém leží v literární předloze. Jde o skutečný příběh novináře Simona Carra a život ne vždy píše dokonalé scénáře. Na jednu stranu se vyhýbá filmovým klišé, ale na druhou se mu nedaří udržet napětí a nepřekvapivost scénáře táhne film dolů.

Celkové hodnocení: 65 % 

Reklama

Výběr článků

Načítám