Hlavní obsah

Bauhaus zaplatí Svěrákovi za zneužití písničky "Dělání" 200 tisíc

Právo, pem

Omluvu v celostátním deníku a odškodné 200 000 korun vysoudil ve středu u Vrchního soudu (VS) v Olomouci herec, scénárista a textař Zdeněk Svěrák na firmě Bauhaus. VS tak potvrdil verdikt Krajského soudu (KS) v Brně z letošního 16. února, proti kterému se žalovaná strana odvolala.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Zdeněk Svěrák

Článek

VS stejně jako KS dal Svěrákovi zapravdu, že obchod v roce 2004 použil bez jeho svolení část jeho textu písničky Dej cihlu k cihle (známou jako „Dělání“) z pohádky Princové jsou na draka. Firma tak porušila autorská práva.

Písnička pochází již z roku 1980. Právě v ní zazněl Svěrákův verš „upeč třeba chleba, postav třeba zeď“, který časem doslova zlidověl. Soudní spor o zneužití duševního vlastnictví se táhne od 10. ledna 2005.

Autor písně začal svá práva obhajovat poté, co společnost prodávající výrobky pro stavbaře, kutily, domácnost a zahrádkáře použila část textu písně k podpoře prodeje míchačky. Na 211 reklamních plochách firmy se v září 2004 objevil slogan s textem „upeč… třeba zeď.“

Všechny soudy dávaly zapravdu Svěrákovi, dovoláním u Nejvyššího soudu (NS) se však žalovaná strana domohla znovuotevření případu. Kolotoč nových projednávání pak začal v dubnu 2007. Slovo dostal z rozhodnutí NS i soudní znalec a i ten byl přesvědčen, že autorská práva byla porušena.

„Není o tom nejmenších pochyb, proto jsme verdikt krajského soudu potvrdili,“ řekl Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám