Hlavní obsah

Populární Buena Vista neskončila, vyrostl z ní Afrocubism

Novinky, Stanislav Dvořák

Kubánská sestava veteránů Buena Vista Social Club objížděla na přelomu století celý svět a stala se z ní natolik módní záležitost, že plnila velké haly stejně jako západní pop hvězdy. Velká část starých havanských hvězd už zemřela, ale z podhoubí Bueny Visty vyrostl nový projekt Afrocubism.

Článek

Po smrti Ibrahima Ferrera a Compaye Segunda se kytarista Eliades Ochoa, další ze základních členů Buena Vista Social Clubu, rozhodl hrát s vlastní skupinou. Deska Afrocubism, která má vyjít v říjnu, je výsledkem jeho spolupráce s výběrem elitních muzikantů z Mali.

Po mnoha letech se tak realizuje plán, který měl v hlavě producent Nick Gold už v devadesátých letech, ale nikdy se mu to nepodařilo dotáhnout do konce. K nahrávání s Ochoou dorazili Bassekou Kouyate (ngoni), Djelimady Tounkara (kytara), Toumani Diabaté (kora), Kasse Mady Diabaté (zpěv) a Lassana Diabaté (balafon).

Kubánský kytarista již podobně spolupracoval na albu CubAfrica s Manu Dibangem. Jinak vydal sólo desky Sublime Ilusión a Estoy Como Nunca.

Podle ukázky, která koluje na internetu, hrají uvolněnou melancholickou muziku, která se od Buena Vista Social club příliš neliší. AfroCubism už koncertuje v západní Evropě a Americe, do ČR však zatím nedorazil.

Reklama

Výběr článků

Načítám