Hlavní obsah

Čeští filmaři u zrodu evropského seriálu Borgia

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští filmaři se budou od října podílet na natáčení velkého mezinárodního filmového projektu, seriálu, jehož konečný název je Borgia.

Foto: Profimedia.cz

Rod Borgiů pocházel původem ze Španělska, v době renesance se však stal jedním z nejmocnějším na území dnešní Itálie. Na snímku palác Borgiů ve Španělsku.

Článek

V Česku vznikne dvanáct dílů, točit se bude v barrandovských ateliérech, na barrandovském venkovním pozemku a také například v Telči a v krásných pražských zahradách.

Jak řekla Právu Veronika Finková z Etic Films, ve více než stočlenném štábu bude většina Čechů a čeští herci se účastní i právě probíhajícího obsazování.

„Češi nechodí na castingy moc rádi, ale tentokrát přišli i mnozí opravdu výteční herci. Zatím sice není zahraniční ani české obsazení rozhodnuté, ale věřím, že Češi role dostanou – vlastně jedinou překážkou bývá jazyková bariéra, schopnost naučit se text skutečně na vynikající jazykové úrovni,“ řekla Finková a prozradila, že režisér si při výběru nejvíc všímal očí jednotlivých herců, šlo mu o to, co vyzařují zevnitř.

Seriál bude stát až 870 miliónů

Producenti seriálu – firmy Atlantique Production Lagardere, Entertainment z Francie, německá EOS Entertainment a česká Etic Films – utratí letos za natáčení v ČR více než 210 miliónů korun a další desítky miliónů příští rok.

Celý rozpočet projektu se podle magazínu Hollywood Reporter pohybuje kolem 44 miliónů dolarů, tedy kolem 870 miliónů korun.

Z částky plánované na letošek padne podle údajů z ministerstva kultury více než 142 miliónů na dodávky od českých firem, přes 30 miliónů dostanou zahraniční herci a členové štábu.

Projekt pomohl do Česka přilákat program podpor filmovému průmyslu, který v červnu vládě odsouhlasila Evropská komise. Z celkové částky 250 miliónů korun, které pro letošek mělo ministerstvo kultury vyhrazeno na podporu filmové produkce, získal seriál Borgia příslib vrácení 31,5 miliónu korun.

Protože však zatím nejsou garantovány pobídky pro příští rok, producenti velkých celovečerních hraných filmů, jako byly v minulosti Příběh rytíře (2000) s Heathem Ledgerem nebo Hartova válka (2002) s Brucem Willisem, na nichž se Etic Films podílel, podle Finkové zatím neriskují a srovnatelné projekty v dohledu nejsou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám