Hlavní obsah

Oscara za celoživotní přínos dostane letos režisér Kmotra

Novinky, Stanislav Dvořák

Jednasedmdesátiletý režisér Francis Ford Coppola dostane Oscara za celoživotní přínos filmu. Bude to už jeho šestá soška v pořadí. Čestnou cenu dostane také režisér Jean-Luc Godard, herec Eli Wallach a filmový historik Kevin Brownlow.

Článek

Americký režisér a producent s italskými kořeny Francis Ford Coppola začal točit v šedesátých letech. Jedním z prvních pokusů byl horor Dementia 13, známější je  muzikál Divotvorný hrnec.

Režisérskou superhvězdou se stal až v letech sedmdesátých, kdy přišel první Kmotr podle předlohy Maria Puza. Film s dokonalým obsazením (Marlon Brando, Al Pacino, Diane Keatonová, Robert Duvall) ohromil svět a i dnes, po čtyřech desítkách let, platí mezi kritiky i širokou veřejností za jeden z vrcholů kinematografie dvacátého století.

Některé repliky z filmu doslova zlidověly. Díky Coppolovi milióny diváků po celém světě vědí, co znamená "spát s rybami" a  "zalehnout na matrace". Následovalo  druhé pokračování, které je považováno za stejně kvalitní nebo dokonce i lepší než první díl, a po letech i třetí.

Obrovská sláva Kmotra často zastiňuje několik dalších Coppolových snímků, které stojí za pozornost - válečné drama Apokalypsa, psychologický thriller Rozhovor, Vyvolávač deště či Povídky z New Yorku. Coppola navíc produkoval více než třicet filmů.

Wallach a Godard

Filmový režisér i teoretik Jean Luc Godard je zásadní postavou francouzské nové vlny. Natočil desítky filmů, nejslavnější je patrně snímek U konce s dechem.

Eliho Wallacha si veřejnost pamatuje především jako banditu Calveru z legendárního westernu Sedm statečných. Za svou dlouhou kariéru trvající přes 60 let se objevil v  takovém množství filmů, že by je málokdo dokázal vyjmenovat. Ke slavnějším patří Mustangové, Jak byl dobyt západ, Jak ukrást Venuši, Mackennovou zlato, Hodný zlý a ošklivý a Velký šéf.

"Každý z nich dojal filmové diváky na celém světě a svou prací ovlivnil filmový průmysl," řekl prezident oskarové akademie Tom Sherak.

Čestné ceny se předávají v listopadu v Los Angeles.

Reklama

Výběr článků

Načítám