Hlavní obsah

Časopis Divoké víno přispěl k předčasné nesmrtelnosti Václava Hraběte

Právo, Ludvík Hess

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Václava Hraběte jsme poznali s Mélou Machálkem, spoluzakladatelem a spoluredaktorem Divokého vína ve Viole. Psal se rok 1964. Vašek dělal v divadle poezie Jiřího Ostermanna, jindy psaného Ostermana, jakéhosi technika či kluka pro všechno a mimo jiné taky prodával po dvou korunách náš časopis Divoké víno.

Foto: archív, Právo

V Divokém víně se objevily téměř všechny básně Václava Hraběte.

Článek

Jsem si jistý, že z výtěžku jsme toho od něj moc nedostali. Když nám scházely peníze na tisk dalšího čísla, pokusili jsme se dokonce korunky od Václava získat přímo v jeho bydlišti v domě číslo 10 na Jánském vršku. Samozřejmě že marně.

Určitě Vašek nevrátil Mélovi Machálkovi ani stokorunačku, kterou si od něj půjčil jen několik hodin před smrtí v hospodě u Bonaparta v Nerudově ulici. Kdyby ovšem nic jiného, ve Viole narazil na Divoké víno Petr Cincibuch, navštívil náš Klub poezie v libeňské Krejčího ulici číslo 4 a stal se naším autorem i trvalým spolupracovníkem.

V pátek 19. února 1964 přiletěl do Prahy Allen Ginsberg vyhoštěný z Havany. Když se jej ptali, co se mu na Kubě nejvíc líbí, ukázal na jednoho z ministrů Castrovy vlády: „Ten se mi líbí, s tím bych se chtěl vyspat!“ První letadlo letělo z Havany do Prahy…

Ginsberg přišel nejen do Violy na Národní třídě, ale dvakrát navštívil i náš libeňský Klub poezie. V únorovém čísle Divokého vína (2/65) s ním vyšel rozhovor a jakási reportáž, jeho fotka pořízená Milošem Choutkou (dal jsem mu za ni 50 Kčs) a Ginsbergova kresbička, kterou mi věnoval. Pod rozhovorem byli uvedeni spoluautoři „Machálekě“.

Za pár dní jsme v Divokém víně číslo 4/65 otiskli na čtyřech stránkách báseň Václava Hraběte Blues na památku Vladimíra Majakovského, Vaškovu fotografii a pod ní jeho verše, jméno a dvě data: ta chvíle stačila/zhoupnul se svět/je to vždycky taková malá chvíle/tak akorát/na jeden tulipán…Václav Hrabě *13. 6. 1941 †5. 3. 1965.

Měl jsem tu čest otisknout v Divokém víně skoro celou básnickou tvorbu Václava Hraběte a na patnácti stránkách časopisu i jedinou dochovanou povídku Horečka.

Honoráře si předplatil a na oplátku jsem si jist, že i Divoké víno přispělo k jeho předčasné nesmrtelnosti.

(Autor byl a je vydavatelem časopisu Divoké víno, nyní divokevino. cz. Psáno jako ohlas knihy Jiřího Žáka 12 taktů pro Václava Hraběte, vydalo nakladatelství XYZ, 262 stran, 249 korun.)

Reklama

Související témata:

Související články

Palahniuk vydal nový román Pygmej

Kultovního amerického spisovatele Chucka Palahniuka není třeba dlouze představovat. V poslední době mu u nás vychází jedna kniha za druhou. Do češtiny je pro...

Nově objevený Vojtěch Bartoněk

Malíř Vojtěch Bartoněk (1859 až 1908) studoval malbu v Praze i v Paříži, věnoval se historickým scénám i biblickým výjevům, ilustroval knihy Boženy Němcové,...

Třicetiny Laibach v pražské Arše

Již třicet let existence oslaví letos alternativní Laibach, bez pochyb jedna z nejslavnějších skupin středoevropského původu. Při svém evropském turné se...

Výběr článků

Načítám