Hlavní obsah

Kdo vystřídá šéfdirigenta Elijaha Inbala v České filharmonii?

ČTK, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhou sezónu začne u orchestru České filharmonie izraelský šéfdirigent Elijahu Inbal. Inbal v Rudolfinu na zahajovacím koncertu 115. sezóny ČF uvede 8. září díla Mozarta a Janáčka. V roce 2012 skončí Inbalovi smlouva a ČF by si měla začít hledat co nejdříve nového šéfa.

Foto: ČTK

Izraelský dirigent Elijah Inbal

Článek

Vytipovat jej, sladit všechny požadavky i plány je totiž věc dlouhodobá a ČF by se neměla dostat v roce 2012 do situace, ve které již byla po rezignaci Zdeňka Mácala, tj. bez šéfa.

Už jen z tohoto důvodu by měl ministr kultury Jiří Besser brzy rozhodnout, zda ponechá dosavadního ředitele Václava Kasíka nebo vyhlásí nové výběrové řízení na místo ředitele ČF. Proti Kasíkovi navíc protestuje orchestr, jenž se staví za bývalého ředitele Vladimíra Darjanina.

Darjanin měl v rukávě již jednoho kandidáta na šéfdirigenta – rakouského dirigenta rumunského původu Iona Marina. Současný ředitel Kasík zase dává přednost českým dirigentům mladší generace, Tomáši Netopilovi a Jakubu Hrůšovi.

Jakub Hrůša vede Pražskou komorní filharmonii, Netopil orchestr Národního divadla v Praze. V roce 2012 bude Netopil volný, ale zatím ho nikdo neoslovil.

Vše nasvědčuje tomu, že tradiční česká taktika vše odkládat na poslední chvíli by nemusela skončit úspěchem. Nutné je tedy co nejdříve vyřešit otázku ředitele orchestru, pak je možno jednat i o šéfdirigentovi. Kasík již oznámil, že by se nového konkurzu nezúčastnil, stejně se vyjádřil pro Právo i Darjanin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám