Hlavní obsah

Američtí hip-hopeři Akwid mají k českým luhům a hájům blíž, než se zdá

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostří američtí chicano-rapeři Akwid, držitelé jedné Grammy a dvou cen Billboardu, přinesli na novince Clasificado R další vynalézavé mixy mexické tradice, funky a hip-hopu.

Článek

Bratři Sergio "AK" Gómez and Francisco "Wikid" Gómez, neboli Akwid, přišli dobýt Los Angeles z mexického Jiquilpanu. V roce 2003 prorazili s debutem Proyecto Akwid a byla z toho mimo jiné i Grammy za nejlepší alternativní hispánské album. Následovala řada dalších alb (chrlí každý rok nejméně dvě).

Akwid zapojili do hip-hopové kostry španělštinu a tradiční mexické vlivy se spoustou dechových nástrojů. Kromě chytlavých beatů a basových linek tak posloucháme riffy a sóla dechařů a nestačíme se divit, co se to děje. Jakoby stará dobrá česká dechovka vstoupila do světa elektroniky a rapu.

Není to vlastně až tak překvapující - mexické muzikanty už od 19. století silně ovlivňuje dechová hudba, kterou tam přivezli čeští a němečtí imigranti. Jen málokdo ale čekal, že se nám vrátí v tomto gangsterském obalu. Občas si bratři Gómezové odskočí i k relaxujícímu funku s retro "sedmdesátkovým" nádechem, jejich neotřelé mexické tracky ale vyznívají mnohem zajímavěji.

Celkové hodnocení: 75 % 

Reklama

Výběr článků

Načítám