Hlavní obsah

Třicetiny Laibach v pražské Arše

Novinky, Stanislav Dvořák

Již třicet let existence oslaví letos alternativní Laibach, bez pochyb jedna z nejslavnějších skupin středoevropského původu. Při svém evropském turné se zastaví v pražském Divadle Archa 9. prosince.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Laibach

Článek

Laibach (česky Lublaň) vznikli ve Slovinsku roku 1980. Za minulého režimu byli zakazováni, ale pak se jim podařilo to, co zvládla jen málokterá skupina ze střední Evropy, prorazili na západ.

První oficiální deska jim tam vyšla roku 1985, a když přišli o dva roky později s legendárním Opus Dei, stali se hvězdami. Hity Leben heisst Leben a Geburt einer Nation pronikly do mainstreamu a znají je dodnes i lidé, kteří by o jejich industriálně-wagnerovské úlety jinak nezavadili. Laibach vydali ještě řadu alb jako Wat, NATO, Volk a Anthems, nicméně ta už nejsou tak proslulá. Důležité je pro ně také originální výtvarné pojetí koncertů a narážky na německou kulturu.

Vstupenky na vystoupení Laibach 9.12. v Divadle Archa budou v prodeji od úterý 24. srpna od 10 hodin v pokladně Divadle Archa a v distribučních sítích Ticketpro a Ticketportal. Standardní lístek lze koupit za 550 Kč v pokladně Divadla Archa.

Pro nejvěrnější příznivce skupiny bude k dispozici limitovaná série vstupenek umožňující jejich majitelům oslavovat s Laibach již od pozdních odpoledních hodin – v podvečer budou hosty projekce raritních filmů Victory Under The Sun / Pobjeda pod suncem (režie Goran Gajic,1988, 65 min) a Predictions of Fire / Prerokbe ognja (režie Michael Benson, 1996, 90 min), po kterých bude následovat setkání s kapelou. Limitované vstupenky budou k dostání za 820,- Kč v pokladně Divadla Archa a za 890,- Kč v sítích Ticktepro a Ticketportal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám