Hlavní obsah

Nově objevený Vojtěch Bartoněk

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malíř Vojtěch Bartoněk (1859 až 1908) studoval malbu v Praze i v Paříži, věnoval se historickým scénám i biblickým výjevům, ilustroval knihy Boženy Němcové, ale nejraději maloval realistické příběhy z pražských ulic.

Foto: archív, Právo

Vojtěch Bartoněk, Popeláři, 1887.

Článek

Tato jeho pozapomenutá díla připomíná malá výstava jednoho obrazu v klášteře sv. Jiří na Pražském hradě, kterou jako kurátorka připravila Veronika Hulíková ze Sbírky umění 19. století Národní galerie.

Vystavený obraz Popeláři od Vojtěcha Bartoňka patřil kdysi k chloubám mladého malíře, který ho ještě jako žák pražské Akademie představil na výroční výstavě tzv. Krasoumné jednoty v roce 1887.

Výjev z ulic se skvěle odpozorovanými charakteristikami postav mu přinesl uznání kritiky i veřejnosti. Na úspěch pak navázal dalšími malbami z prostředí pražských trhů a zákoutí Starého Města, tehdy často reprodukovanými v populárních časopisech Světozor a Zlatá Praha.

Popeláře do kláštera sv. Jiří zapůjčila pražská Galerie Kodl. Zajímavou studijní výstavu (otevřenou až do 6. ledna 2011) doprovází katalog Veroniky Hulíkové, který po dlouhé době opět přibližuje veřejnosti Bartoňkův odkaz.

Reklama

Související témata:

Související články

Toy Dolls ukázali, že punk nepatří do muzea

V sobotu končí v Moravské Třebové punkový festival Pod parou, na který dorazily skoro 4000 diváků, včetně mnoha ze zahraničí. Vrcholem pátečního večera, kde...

Výběr článků

Načítám