Hlavní obsah

Trutnov zřejmě přijde o tradiční hvězdu Václava Havla

Právo, Vladislav Prouza

Trutnovský Open Air Music letos přijde o tradičně největší hvězdu. Festival zřejmě vynechá pravidelný účastník Václav Havel pasovaný pořadateli českého Woodstocku na festivalového náčelníka. Exprezident, který od roku 1987 vynechal snad jen dva ročníky zprvu ilegálního a tehdejší státní tajnou bezpečností bděle sledovaného Woodstocku, poslal do festivalové samizdatu omluvný dopis.

Foto: Petr Hroník, Právo

Václav Havel režíruje film Odcházení.

Článek

"Moc mne mrzí, že nemohu být letos mezi vámi," napsal letošní laureát Čestného občanství Trutnova a zároveň Kulturní ceny města vlastnoručně zeleným písmem. Havel, jemuž dvojici cen přiřkli zastupitelé Trutnova letos v dubnu, neopomněl dopis podepsat charakteristickým srdíčkem.

"Zdravím vás jako odvěký přítel tohoto festivalu, jako náčelník i jako čerstvý laureát kulturní ceny města Trutnova," doplnil Havel, který na příští Kulturní cenu města navrhl radnicí letos odmítnutého zakladatele dnešního Open Air Music Martina Věcheta. „Neúčast náčelníka není zcela jistá. Důvodem, proč se zdráhá přijet, je  jeho značná vytíženost na filmu Odcházení dotáčeného v nedaleké České Skalici. Byl jsem tam za ním a plně ho chápu. Přesto jsme připravili s ním spojených několik překvapení,“ řekl Právu Věchet.

Nejde o ceny, ale prostředí

Havlův postoj nemá podle Věcheta pranic společného s odmítavým postojem trutnovské radnice předat laureátovi obě ceny na  festivalovém pódiu symbolicky  21. srpna v den 42. výročí invaze tehdejší Varšavské smlouvy do bývalého Československa.

„Předání Čestného občanství  vyžaduje daná pravidla. Poctu, kterou kdysi  obdržel například prezident Edvard Beneš, nechceme devalvovat. Prostředí hudebního festivalu nepovažuji za vhodné pro slavnostní zasedání zastupitelstva,“ vysvětlil starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS).

Tisíce lidí proudící od čtvrtečního dopoledne do přírodního amfiteátru Bojiště se nedočkají ani původně plánované svatby dvou festivalových snoubenců, kteří si nechali na snubní prstýnky vyrýt datum 21. srpna a jméno symbolu festivalu legendárního apačského náčelníka Geronimiho. Obřad v lůně festivalového dění ztroskotal na odmítavém postoji radnice. „Trochu tomu v době, kdy se uzavírají sňatky třeba pod vodou, nerozumíme,“ kontruje spoluorganizátorka festivalu Eva Navrátilová. Snoubenci  nakonec obřad absolvují na radnici a festival se stane místem oslavy.

Hráli Castrovi a budou hrát českým disidentům

Letos 23. festival svobodomyslnosti odstartovaný ve čtvrtek zasvěcený poslům pravdy a dobré vůle otevře jeho hlavní hudební hvězda britští Manic Street Preachers. Britové snad jako jediná evropská rocková kapela hrála v roce 2001 na Kubě přímo Fidelu Castrovi.

„Kapela se setká s Martinem „Magorem“ Jirousem a Františkem „Čuňasem“ Stárkem, žijícími legendami českého undergroundu a několikaletými bývalými politickými vězni. Možná, že se s někým takovým setkají poprvé v životě a vše zrekapitulují. Třeba se nakonec dozvíme, že to s Kubou nebylo tak vážné, jak se traduje. Pokud ano, potom ať je Pán Bůh a visící Jagannáth nad pódiem ochraňuje,“ hřímá Věchet.

Reklama

Výběr článků

Načítám