Hlavní obsah

Haiti neví, jestli rapper Wyclef Jean může být prezidentem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po celém světě se nedávno rozletěla zpráva o kandidatuře hip-hopera Wyclefa Jeana na prezidenta Haiti, ale kampaň možná skončí trapasem. Haitský rodák Jean je sice na ostrově populární, ale téměř celý život žije v USA. Haitské úřady se teď přou, jestli podle ústavy může být jejich prezidentem.

Foto: Profimedia.cz

Rapper Wyclef Jean

Článek

Jednání o oprávněnosti kandidatury slavného rappera se protahuje, bude prý trvat nejméně do pátku. Volební komise původně slíbila řešení do úterý.

Jeho registrace k volbám byla zpochybněna, protože Wyclef Jean nežil soustavně v zemi po dobu pěti let, což si žádá ústava. Jeanův právník ale tvrdí, že jeho klient nároky splňuje.

"Jeho kandidatura byla zpochybněna a my jsme šli k soudu a dokázali, že je oprávněn ucházet se o funkci prezidenta. Jeho pozice je dost silná," řekl právník CNN. Zdůraznil, že Jean platil na Haiti daně, což z něj prý dělá vhodného kandidáta.

Wyclef vlastní podíl v tamní televizi a tudíž daně na Haiti platit musel. Podle advokáta by to měl být dostatečný argument, že žije na Haiti. Ve skutečnosti tam ale fyzicky moc nepobýval.

Kolega z Fugees nepomohl

Překvapivě proti Jeanovi vystoupil i kolega Pras ze slavné skupiny Fugees, který řekl, že podporuje jeho konkurenta. Herec Sean Penn, který žil na Haiti několik měsíců, aby mohl zdevastované chudé zemi pomáhat, rovněž zpochybňuje Jeanovy schopnosti. Sám Jean potvrdil stanici CNN, že navíc dostal několik anonymních výhrůžek smrtí.

Wyclef Jean se narodil na Haiti v roce 1972 a žije v USA, kam se s rodinou přestěhoval jako devítiletý chlapec. Proslavil se v devadesátých letech v soul-hip-hopové skupině Fugees, kde začínala i jedna z nejslavnějších amerických zpěvaček Lauryn Hillová. V posledních letech se věnoval sólo kariéře, produkování cizích desek a humanitární činnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám