Hlavní obsah

Tipy Zdeňka Svěráka

Právo, Novinky, jaš, zaj, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec, textař a scénárista Zdeněk Svěrák uvádí, co jej zaujalo v poslední době v kultuře. Redakčními tipy jsou výstava sochaře Ladislava Jezbery a alba Michala Vícha a Jiřího Weinbergera Víte co leželo za městem.

Článek

Tipy Zdeňka Svěráka

Čtu: Rozhodl jsem se, že budu znalcem tvorby Petra Šabacha. Čtu si teď knihy, které od něho neznám. Nepřestává mě udivovat, jak je mi jeho psaní blízké.

Poslouchám: Naposledy se mi dostalo do ruky cédéčko Život je farebné dobrodružstvo. Je to záznam besedy Lasici, Satinského a Nárožného, který ji moderuje. Je moc pěkné to poslouchat.

Viděl jsem: Nuda v Brně, to je poslední film, který jsem viděl a líbil se mi.

Internet: Nepřestávám být udivený, jak se to médium rozšířilo a kolik lidí po celé zeměkouli spojuje. Nenacházím na něj ale dost času, ani to s ním moc neumím. Tuhle jsem si ale našel autobusové spojení. Také se občas podívám na stránky Divadla Járy Cimrmana.

Ladislav Jezbera: Předzjednaná harmonie

Pro sedmadvacetiletého sochaře Ladislava Jezberu je charakteristické, že si vybírá obyčejné materiály a vyjadřuje se jednoduchými formami. Zajímá se však také o další kvality materiálu a jejich proměnlivost. Mezi smysly, na které může působit arte fakt, neopomíjí ani čich. Vybírá si hlavně organické hmoty, anebo tér, vyjetý motorový olej, gely, mýdla a další, které jsou schopny šířit pachy. "Právě zájem o tyto charakteristiky je důkazem, že se nejedná jen o další z projevů minimalismu nebo ohlas na takzvaně chudé umění Arte Povera," říká kurátor výstavy Michal Škoda.

Dům umění, Č. Budějovice, 27.11. 2003 - 4.1.2004

Michal Vích, Jiří Weinberger: Víte co leželo za městem

Album ukazuje, že tradice divadelní písničky, jaká proslavila Semafor, u nás nezanikla. Navazuje na ní textař a herec Jiří Weinberger a skladatel Michal Vích, který je nejen autorem hudby k Opeře La Serra, ale také k filmům Pražská pětka, Kouř, Cesta z města nebo Co chytneš v žitě. Povedené jsou zejména písně, které zpívá Pavlína Vojtové, ať už úvodní Jestli mě namíchneš nebo Až vyjdou PC, kterým nechybí skutečný vtip, nesnaží se však útočit na bránici přímočaře. Stačí ukázka textu: Až vyjdou pécéčka z módy jak šusťáky, potom se oblíknem rajskými protlaky, až vyjdou pécéčka, vyjdeme si i my, plesniví dědkové s hlavami lysými.

Gparrot ,38:33

Reklama

Výběr článků

Načítám