Hlavní obsah

V Česku končí prodej mp3 s ochranou proti kopírování

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší český portál prodávající mp3 i-legálně.cz odstoupil od ochranné technologie DRM. Ta bránila kopírování koupených mp3 na různé typy přístrojů a také vypalování. Ve výsledku tak odrazovala zákazníky a podporovala pirátství.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Jsme velice rádi, že se nám za podpory všech vydavatelských společností podařilo učinit tento významný krok, o který jsme usilovali poslední tři roky a po kterém také výrazně volali naši uživatelé. Věříme, že tuto změnu, která znamená radikální zjednodušení procesu nákupu a následného přehrávání legálně nabyté hudby, naši stávající i noví zákazníci ocení,“ uvedl Petr Peřina z i-legálně.cz.

„Důležitou informací je také to, že s přechodem na prodej bez DRM se nemění ceny stanovené pro prodej jednotlivých skladeb a celých alb,“ dodal.

Novinkám přiznal, že počet předplatitelů v poslední době stagnoval. Je velmi pravděpodobné, že jedním z hlavních důvodů byla právě ochrana mp3. Zákazníci se mohli cítit poškozeni, když za hudbu zaplatili a pak si ji nemohli přehrát na svůj druhý přehrávač nebo notebook apod. I-legálně ochranu chtělo zrušit už dříve, ale hudební labely o tom nechtěly slyšet.

Nyní už je možné zakoupit všechny mp3 od společností Supraphon, Universal Music, Sony Music, EMI, Warner Music i menších domácích labelů bez DRM.

Češi si velmi pomalu zvykají mp3 kupovat

Ještě před deseti lety by v ČR nikoho ani nenapadlo, aby platil za mp3. Časy se ale mění, byť velmi pomalu. Dnes mezi zákazníky legálních hudebních serverů už nepatří jen pár výstředních jedinců.

Ceny legálních mp3 jsou nesrovnatelně nižší než ceny CD a gramofonových desek, které se také stále prodávají. Mnoho lidí se rozhodne pro různé paušály (dá se stahovat neomezeně za 249 Kč měsíčně cokoliv).

Portály také postupně rozšiřují a zkvalitňují svou nabídku. Dnes už tu nenajdete jen pár tisíc aktuálních pop hitů, ale také špičkové desky všech žánrů z 50., 60. a 70. let. minulého století a vážnou hudbu. Skuteční fajnšmekři rádi užívají i specializované zahraniční obchody s mp3, jako je Losttunes, který nabízí i jinak nedostupné nahrávky z oblasti blues, jazzu, reggae nebo country.

Reklama

Výběr článků

Načítám