Hlavní obsah

Na festivalu v Trutnově vystoupí kapela, která patnáct let pohřešuje kytaristu

Právo, Jaroslav Špulák

Na svůj druhý koncert do České republiky přijede v pátek skupina Manic Street Preachers z Walesu. Představí se na Open Air Music Festivalu v Trutnově, kde bude největší programovou hvězdou.

Foto: archív, Právo

Richey James. Muž, který se hledá.

Článek

Na září chystá vydání již desátého alba Postcards From A Young Man. Její minulost pak tvoří silný příběh, jehož hlavní kapitolou je zmizení kytaristy Richeyho Jamese Edwardse v roce 1995.

V prosinci dva roky předtím zastihla čtveřici zpráva, že její manažer a kamarád Philip Hall prohrál boj s rakovinou. Nejtragičtěji dopadla právě na Jamese, jenž začal pít, užívat drogy, odmítal jídlo a propadal hlubokým depresím.

Když si na jaře čtyřiadevadesátého při vystoupení v Bangkoku pořezal ruce rituálními noži, které mu na pódium podal jeden z fanoušků, kapela i jeho rodina dospěly k závěru, že je nutné svěřit jej psychiatrům. On souhlasil a byl hospitalizován na soukromé klinice.

V září toho roku ji opustil a vrátil se ke skupině. Nebyl to ale už ten odhodlaný revolucionář z dávných let. Na klouby prstů si vytetoval slova „láska“ a „nenávist“, byl hubený, kouřil až sedmdesát cigaret denně a na jeho pažích se objevovaly stále nové řezné rány.

Foto: archív, Právo

Richey James.

Na následujícím turné s ním nikdo z kapely nemohl vydržet. V prosinci 1994, na posledním koncertu v londýnské Astorii, byly vztahy uvnitř formace tak špatné, že se skoro rozešli.

Měsíční pauza jim však prospěla, a tak se v únoru následujícího roku plni naděje chystali odletět do Spojených států. Den před cestou poskytovali v hotelu Embassy v Londýně rozhovory a vše nasvědčovalo tomu, že odjezd proběhne v klidu.

Ráno 1. února ale zpěvák a kytarista James Dean Bradfield zjistil, že Richey James hotel opustil, aniž někomu něco řekl. Odpoledne se ukázalo, že odjel domů do Cardiffu, kde si ve svém bytě vzal cestovní pas, kreditní karty a antidepresivní lék Prozac.

Pátrání po něm bylo bezúspěšné. Až o pár dnů později u mostu Severn ve Walesu objevila policie jeho prázdný vůz. Jelikož je Severn Bridge proslulý jako „most sebevrahů“, bylo pravděpodobné, že tam svůj život ukončil. Mnozí tvrdili a tvrdí, že James se jen někam zašil a žije jako jiný člověk.

Důvodem, proč si to někteří myslí, je skutečnost, že jeho tělo nebylo dodnes nalezeno. Navíc se občas objeví svědek, který tvrdí, že ho viděl. V 90. letech se měl například pohybovat v Tibetu a na Mallorce.

Skupina Manic Street Preachers pokračuje dál ve třech. Už v pětadevadesátém roce prohlásila, že Jamesovo místo v kapele zůstane navždy volné, aby se jednou mohl vrátit.

Reklama

Související témata:

Související články

Brutal Assault nabídl konfrontaci podob metalu

Patnáctý ročník festivalu Brutal Assault potvrzuje jeho výjimečné postavení. Přestože je striktně žánrově orientován, nabízí pouze tvrdou hudbu často v těch...

Výběr článků

Načítám