Hlavní obsah

Branald: Gruša si to zaslouží

Právo, František Cinger
PRAHA

"Jsem šťastný, je to pocta, zaslouží si to," řekl Adolf Branald (93) ke čtvrtečnímu zvolení Jiřího Gruši předsedou mezinárodního PEN klubu. "Znám ho dlouho, jsme kamarádi. Vybavuji si v té souvislosti prvního předsedu Johna Galsworthyho, našeho Karla Čapka, prvního předsedu českého centra. Je to pocta pro českou literaturu."

Článek

Gruša ve své inaugurační řeči, kterou Právo získalo, řekl, že pochází ze země, v níž toho spisovatelé dosáhli víc než politici. A to nejen za jeho generace. "Moderní český národ může být, dá-li se to tak říci, chápán jako dílo spisovatelů, kteří byli schopni vyjádřit to významné, o čem politici mlčeli. A spisovatelé za to museli platit ztrátou svobody a v exilu dokonce svého jazyka," řekl doslova.

"Poznal jsem, že řečí svobody nemusí být nezbytně mateřský jazyk. Že ona svoboda a původ mohou být různé, ale jejich spojení je naším úkolem. Měl jsem štěstí, že mi bylo dovoleno se vrátit do své země a znovu psát ve svém jazyce."

Gruša se v sobotu z titulu své funkce, v níž vystřídal Mexičana Homero Aridjise, zúčastní zahájení mezinárodního knižního veletrhu v Guadalajaře. Právu to v pátek sdělila velvyslankyně ČR v Mexiku Věra Zemanová. Podle ní se 69. kongres PEN klubu těší velké publicitě a zvolení českého spisovatele je významným oceněním jeho tvorby i pozice ČR v kulturním světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Jiří Gruša zvolen prezidentem PEN klubu

Dnes byl zvolen v Mexico City Jiří Gruša prezidentem mezinárodního centra PEN klubu. Vznik mezinárodního sdružení spisovatelů známého jako PEN klub iniciovala...

Výběr článků

Načítám