Hlavní obsah

Američtí rockeři Black Crowes: živák a Best of v jednom

Novinky, Stanislav Dvořák

Americká skupina Black Crowes patří od devadesátých let k rockové elitě a vyprodává největší haly. České republice se ale vyhýbá velkým obloukem. Jako náhrada za koncert se nabízí záznam jejich jamovacího večírku Croweology.

Článek

Skupina kolem bratrů Chrise a Riche Robinsonových si vysloužila všeobecnou úctu mezi kritiky a prodala přes 30 miliónů desek, mezi nimiž vynikají zejména Shake Your Money Maker, The Southern Harmony and Musical Companion a Amorica.

Dokážou složit silný rádiový hit, ale říká se o nich, že skutečně výjimečný zážitek skýtá teprve živé jamování.

Black Crowes si na Croweology vybrali dvacet svých skladeb, včetně zmíněných "rádiovek" jako Remedy, Jealous Again a She Talks to Angels, zalezli do studia a nahráli je naživo a jinak. S kytaristou Lutherem Dickinsonem, převážně akustickými nástroji a  velkou chutí improvizovat.

Dvojalbum tedy není ani typický živák, ani Best of, ale může sloužit jako oboje. K některým písním Black Crowes připojili lyrické pasáže s piánem a akustickými kytarami, k jiným živelné finále v gospelovém duchu.

Jejich improvizační energie připomíná slavné akustické jamy hippie legend Delaney and Bonnie. Dlouhá sóla, zajímavé aranžérské nápady i nabitý zpěv chrapláka Chrise Robinsona dělá z Croweology nahrávku, která si vyslouží označení velký mejdan.

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Výběr článků

Načítám