Hlavní obsah

Stallone a Arnold v tak trochu jiném Komandu

Novinky, Stanislav Dvořák

Sylvester Stallone si film The Expendables sám napsal i režíroval a odehrál hlavní roli. Přitáhl pozornost už tím, že se v něm objevují největší akční hrdinové (Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Jason Statham, Jet-Li i extrémně béčkový Dolph Lundgren) a navzdory pravděpodobnosti nakonec není vůbec hloupý.

Článek

The Expendables velmi silně připomínají Komando (srovnejte: zlý prezident na ostrově, kterému pomáhá zlý Američan, hlavní hrdina tam přiletí hydroplánem, stejným jako v Komandu, setká se s osamělou dívkou, pak porazí malou armádu, dobude palác a vyhodí budovy do vzduchu stejnými bombami jako v Komandu).

Ale posun tu je. Stallone natočil napůl klasickou macho řežbu jako z osmdesátek a napůl současnou sofistikovanou akční zábavu se spoustou narážek a parodických prvků.

Hlášky znějí moderně, ovšem staromódní je celý příběh, styl bitek a také ženské postavy (pasivní, občas dostanou facku). Nechybí ani velmi old-schoolový pokus o výchovu mládeže. Když přijede kladný hrdina-rytíř, namlátí těm, kdo předtím namlátili nebohé ženě, a pak si ji odveze na bílém koni (pardon, na motorce).

Arnold boduje

Jediná scéna s Arnoldem Schwarzeneggerem se možná zařadí k nejvtipnějším v akčním žánru vůbec. Slovní přestřelka plná odkazů ke starším filmům začíná tím, že ho Stallone představí jako svého "nejhoršího kamaráda" a končí tím, že na otázku Bruce Willise, co má ten chlap (Schwarzenegger) za problém, Stallone pohrdavě prohodí: "Chce být prezidentem."

K žánru samozřejmě patří přehnané souboje (pět chlapů nestřílí a čeká, až je jeden zmlátí) nebo nápady jako z crazy komedie Bláznivá střela (po výstřelu zbudou z člověka jen holínky).

Závěrečná bitka, kdy dojde k pyrotechnicky efektnímu odstřelu velkého prezidentského paláce, je propracovaná, i když elegance starého dobrého Komanda nedosahuje. Menší problémy způsobuje zmatečný střih, nedá se moc orientovat v tom, kdo, kam a proč letí či padá.

Jediný větší průšvih filmu nastává, když se uprostřed humoru a výbuchů najednou Stallone snaží seriózně odhalovat psychologickou motivaci postav, což vypadá směšně. V psychologii se svalovec pohybuje jako slon v porcelánu a mlátí diváka do hlavy takovými megaklišé, jako je chlapácké "pamatuješ, jaký to bylo tenkrát v Bosně".

Rozhodně měl zůstat u kombinace rvaček a sebeironických narážek, ale i tak jsou Expendables slušná zábava. Jen relaxujte a neberte s sebou do kina mozek.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám