Hlavní obsah

Kontroverzní socha Jacksona pro Letnou je už k vidění v divadle Hybernia

Novinky, Stanislav Dvořák

Velké vášně vyvolal záměr skupiny nadšenců postavit v Praze na Letné, nedaleko známého kyvadla, sochu Michaela Jacksona. Socha, kterou si fanoušci sami zaplatili pomocí sbírky, je hotová a s největší pravděpodobností na Letné stát bude, i když proti ní protestuje řada známých jmen.

Článek

"Až do 29. srpna bude ve vstupním foyer divadla Hybernia v Praze k vidění tolik diskutovaná socha Michaela Jacksona, kterou jeho příznivci chtějí umístit do parku na Letné. Již 31. července se fanoušci zpěváka sešli, aby společně odhalili maketu pomníku ve skutečné velikosti. Busta zpěváka v jedné z jeho typických uniforem shlíží dolů z klasického sloupu, celá kompozice je vysoká asi dva metry," oznámila sochařka Daniela Kartáková.

Proti soše se ozvali někteří čeští výtvarníci a pražská Galerie Dvorak Sec Contemporary. Odpůrci se srocují také na Facebooku, kde vznikla iniciativa s názvem Sochu Michaela Jacksona na Letné NECHCI!!!.

Radní se Michaela zastal

Fandové stojící za sochou si ale již dávno zajistili všechna povolení od úřadů. Umístění sochy Michaela Jacksona na Letnou podpořil i pražský radní pro kulturu Ondřej Pecha (ODS).

„Dostal jsem dopis umělců a galeristky Dvořákové, aby na Letné vznikl kulturní park pro mladé umělce na různá témata. Praha bude podporovat každou smysluplnou kulturní aktivitu, tedy i vznik tohoto parku. Zároveň chci ale dodat, že není důvod, proč sem neumístit sochu Michaela Jacksona, když si příznivci tohoto projektu zařídili všechna potřebná povolení. Jejich příklad ukazuje, jak se takový projekt dá prosadit,“ řekl Pecha.

Socha je mimo jiné součástí výstavy věnované Michaelu Jacksonovi, kterou pořádá v divadle v centru Prahy občanské sdružení PROJECT: HEAL THE WORLD, jehož záměrem je šířit umělecký i lidský odkaz této světoznámé osobnosti.

O víkendu bude možné se přímo v prostorách výstavy účastnit workshopu, kde se budou učit jacksonovské pohyby (výstava bude otevřena od 9:00 do 19:00 hodin, workshop začíná od 12:00 hodin)

"K blížícímu se datu výročí zpěvákových narozenin dne 29. srpna je v divadle Hybernia (www.hybernia.eu) připraven rovněž závěrečný koncert spojený s dobročinnou aukcí, kde bude možné zakoupit umělecká díla a zajímavosti spojené s osobou M. Jacksona. Výtěžek aukce bude věnován dětským domovům, které se aktivně účastnily příprav kulturní akce, pořádá se i věcná sbírka," dodala Kartáková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám