Hlavní obsah

Zemřel kytarista Jamese Browna a Parliament/Funkadelic Phelps Collins

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kytarista Phelps "Catfish" Collins zemřel v Cincinnati ve věku 66 let na rakovinu. Prosadil se ve funkové hudbě s dvěma absolutně největšími hvězdami žánru - Jamesem Brownem a skupinou Parliament/Funkadelic.

Foto: Profimedia.cz

Skupina Funkadelic

Článek

"Můj svět už bez něj nikdy nebude jako dřív," řekl médiím jeho bratr, slavný baskytarista Bootsy Collins.

Když spolu vyrůstali v Cincinnati, "Catfish" inspiroval bratra Bootsyho, aby přidělal na starou kytaru basové struny, což přispělo k unikátnosti jeho stylu. Profesionálně spolu začali hrát ve skupině Pacemakers v roce 1968.

O rok později je vzal do kapely James Brown. V sedmdesátých letech ale kmotra Browna opustili a "Catfish" začal hrát v Bootsyho Rubber Bandu a v kultovních Parliament/Funkadelic.

Bláznivá partička kolem Clintona

Tato skupina několikrát měnila jméno a obsazení, ale vždy se točila kolem jednoho muže, výstředního hudebního vizionáře George Clintona.

Z doo-wopových začátků se na přelomu šedesátých a sedmdesátých let dopracovali k originálnímu stylu, jenž absorboval vlivy psychedelického funku, rocku a soulu. Měli podobnou rytmiku jako Sly and the Family Stone, k tomu hravost Franka Zappy i dlouhá psychedelická sóla jako od Hendrixe.

Debut Funkadelic z roku 1970 ukázal šíři jejich talentu a dnes patří ke sběratelským lahůdkám. Další alba Free Your Mind... and Your Ass Will Follow a Maggot Brain měla obrovský vliv na mladé muzikanty 80. a 90. let. Přispěl k tomu nekomerční zvuk, kostýmy i praštěný humor (samotné názvy desek “Osvoboď svou mysl a zadek bude následovat” a “Červí mozek” spolehlivě odrazovaly konzumní posluchače).

Později si začali si říkat Parliament-Funkadelic nebo P-Funk a vydali alba America Eats Its Young a  Cosmic Slop z roku 1973 a Standing on the Verge of Getting It On z roku 1974.

George Clinton pak oživil Parliament a Funkadelic existovali současně, Obě skupiny přitom měli skoro stejné muzikanty, ale Funkadelic byli více kytaroví a nestředoproudoví. Po přechodu k Warnerům jim vyšla alba  Hardcore Jollies (1976) a Tales of Kidd Funkadelic (1977).

Parliament začali být velmi komerčně úspěšní a Funkadelic vydali nejslavnější desku One Nation Under a Groove v roce 1978. Stejnojmenný singl doputoval na první místo v americké R hitparádě. Poslední oficiální album Funkadelic The Electric Spanking of War Babies vyšlo v roce 1981.

Reklama

Výběr článků

Načítám