Hlavní obsah

Lotyšská "Carmen" Elina Garanča oslnila Prahu

Právo, Vladimír Říha

Po dvou a půl roce se vrátila do Prahy do Smetanovy síně lotyšská mezzosopranistka Elina Garanča. Hvězda newyorské MET a dalších světových scén je v současnosti jednou z nejznámějších představitelek Carmen a italských belcantových rolí.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lotyšská zpěvačka Elina Garanča

Článek

Carmen i Italové tvořili součást pondělního programu, ale zaměření bylo převážně španělské. Prahu si totiž vybrala pěvkyně jako „zkušební“ místo pro ověření podzimního turné, které zahajuje v září a bude věnováno jejímu nejnovějšímu albu Habanera.

V téměř plném sále (mezi návštěvníky byl i ministr Miroslav Kalousek) dokázala Garanča opět oslnit publikum, v čemž ji vydatnou měrou pomáhal její manžel, britský dirigent Karel Mark Chichon, a orchestr Pražské komorní filharmonie (PKF).

Letní program večera nebyl také zaměřen pouze operně jako minule a byl hlavně věnován evropskému jihu – Španělsku a Itálii. Ve Španělsku totiž pěvkyně s manželem nyní žije a jeho kulturu miluje.

Praze tak přednesla méně známé španělské písně a zarzuely, dostalo se ale i na belcantové italské árie (Gioconda, Favoritka). Nejprve v zelených šatech, po přestávce ve tmavých španělských a la Carmen si vysoká půvabná blondýna získala zcela sál – její pevný hlas spíše dramatického typu je jistý ve všech polohách a má i krásná lyrická místa, pěvkyně má i jistou koloraturu.

O smyslu pro jižní temperament ani nemluvě. Právě ukázkami z Carmen večer zakončila, což dalo také šanci PKF plně prokázat kvalitu i v orchestrálních číslech z opery.

Nadšené obecenstvo ovacemi ve stoje si vyžádalo dva přídavky a španělská zarzuela (Chapího Carceleras) a Larova Granada večer zakončily.

Garanča od minulého koncertu opět postoupila vzhůru na cestě ke světové kariéře a můžeme ji Lotyšsku jen závidět. Přání uvidět ji i na našich operních jevištích může být zatím jen snem, ale při sympatiích pěvkyně ku Praze zase ne tak nesplnitelným.

Celkové hodnoceí: 90%

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám