Hlavní obsah

Stáhněte si zdarma Calexico, indie rock s žhavým tex-mex kořením

Novinky, Stanislav Dvořák

Skupina Calexico získala název podle pohraničního kalifornského města a ten vypovídá hodně o jejich hudbě. Country, indie rock a tex-mex spojili v melancholické směsi, jež by mohla těžko vzniknout jinde než na jihu USA.

Článek

Calexico se hodně zaměřují na ponuré balady, které vás přenesou do nekonečné noční pouště a zpravidla zvolna gradují v ostřejší závěr s blues-rockovými kytarovými sóly. Částečně skupina tíhne k tanečnějším rytmům tex-mex (tex-mex, někdy také tejano, označuje lidovou i moderní populární hudbu, která souvisí s hispánskými vlivy v Texasu).

Mexiko připomínají typické dechové nástroje i střídání angličtiny se španělštinou. Zvláště pro uši Evropana namíchají Calexico docela překvapivý zvuk, jakoby se k mariachis přidal Chris Rea s Neilem Youngem.

Začínali v devadesátých letech s alby Spoke a Black Light. Od začátku si budovali jméno u alternativního publika jak doma v USA, tak v Evropě, kde vzbuzují mnohem exotičtější dojem. V té době ještě dělali předkapelu slavnějším Pavement či Dirty Three.

Po roce 2000 přidali dechy a bodovali s více "mexickými" alby Hot Rail, Feast of Wire a Garden Ruin. Z komerčního hlediska dosáhli asi největšího úspěchu v roce 2007, kdy byla jejich skladba Goin' to Acapulco zařazena na soundtrack slavného filmu o Bobu Dylanovi I'm Not There.

Svůj nejnovější živák, natočený v německém Norimberku, darovali fanouškům zdarma ke stažení.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám