Hlavní obsah

Divadelní spolek Kašpar vystoupí na Kašperku již podesáté

Právo, Radmila Hrdinová

Letos již podesáté vystoupí na šumavském hradě Kašperk pražský divadelní spolek Kašpar. Kašpaři tam budou hrát od úterý do 8. srpna vždy od 21.00. Kašperk dal postavit Karel IV. a s nadmořskou výškou 886 metrů je nevýše položeným českým hradem. Představení se odehrávají v bývalém hradním paláci, z nějž se dochovaly jen mohutné obvodové zdi.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Kašperk

Článek

„Kašperk je úplně izolovaný od civilizace, nejbližší parkoviště je skoro dva kilometry daleko a lidi musí jít pěšky. Je tam fantastické ticho a klid a dobře se nám tam hraje,“ tvrdí principál Kašparu Jakub Špalek.

Právě romantická poloha hradu je důvodem, proč se sem Kašpar vrací každoroční sérií představení pod širým nebem.

„Na Kašperk není třeba vozit scénu, sám vytváří jedinečnou kulisu. V tom je jeho síla a jedinečnost,“ potvrzuje i kastelán Zdeněk Svoboda. Dosud zde Kašpar uváděl většinou klasická díla, jako jsou Májový Shakespeare, Richard III. a Hamlet.

Přesvědčivější a pravdivější hry uprostřed hradu

Letos to budou dvě hry současných autorů – Norway.today Igora Bauersimy a Černé mléko Vasilije Sigareva. Přes složité podmínky bývají představení Kašparu vždy vyprodaná, loni je navštívilo na 1500 diváků.

„Každé vystoupení Kašparu stojí lidi z hradu dost sil, ale když se pak hraje a cítíte tu atmosféru, vše se vrací. Uprostřed středověkých zdí, v nichž se odehrávaly skutečné dějiny, se divadelní představení stávají přesvědčivější a pravdivější,“ říká kastelán Svoboda.

Reklama

Související témata:

Související články

LSS: Romeo a Julie se vrací už potřetí

Již druhou inscenací přispěli do programové nabídky Letních shakespearovských slavností (LSS) herci ostravských divadel, příležitostně sdružených pod hlavičkou...

Výběr článků

Načítám