Hlavní obsah

Janeček oponoval kritickému vyjádření Nečase o ČT1 a ČT4

Generální ředitel České televize Jiří Janeček v reakci na nedávnou kritiku premiéra Petra Nečase na adresu ČT hájil obsah vysílání ČT a umístění zábavy ve veřejnoprávní televizi. Janeček rovněž řekl, že s útoky ze všech stran kvůli nynějším změnám a restrukturalizaci televize počítá. Janečkovo vyjádření v plném rozsahu zveřejnily Parlamentní listy.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Janeček

Článek

Nečas nedávno kritizoval obsah vysílání ČT1 a sportovní ČT4. "Jako prostý televizní divák, ne jako předseda vlády, mohu pouze říci svůj subjektivní dojem: ČT1 a ČT4 neplní úkoly veřejnoprávního vysílání a jsou to v podstatě poplatky dotované komerční na plytkou zábavu orientované sportovní a zábavní kanály," uvedl Nečas.

Podle Janečka ale zákon o České televizi předpokládá, že veřejná televize zábavu vysílat bude. "Já neznám zákonnou definici zábavy, kterou nemůže veřejná televize vysílat," uvedl s tím, že televize je nejen veřejnou institucí, ale hlavně televizí, která potřebuje diváky a těm musí nabídnout to, co je zajímá.

"Na původní tvorbě, její rozmanitosti a kvalitě a na nezávislosti, vyváženosti a serióznosti zpravodajství musí stát televize veřejné služby. To je její poslání, zákonná povinnost a základ její existence. K původní tvorbě zábava nepochybně patří," uvedl Janeček.

Restrukturalizací ke konkurenceschopnosti

Podle něj nynější restrukturalizací chce ČT dosáhnout konkurenčního prostředí, kde hodnotícím kriteriem bude výsledek díla, jeho kvalita a divácká spokojenost. "Změny takového rozsahu samozřejmě vždy vyvolávají odpor a mediální kampaně," napsal Janeček.

Restrukturalizace podle dřívějších informací počítá mimo jiné se zrušením 120 pracovních míst v tomto roce a s dalšími úsporami jako je například snížení nákladů služebních cest či počtu zpravodajských štábů v zahraničí. V rámci ní Janeček už změnil i personální obsazení managementu.

Například novým ředitelem zpravodajství ČT a současně ČT24 se od srpna stane Roman Bradáč, bývalý zpravodaj televize v USA. V obou funkcích nahradí Milana Fridricha, který povede divizi nových médií ČT. Prozatímní programovou ředitelkou ČT po Kateřině Fričové, která televizi opouští ke konci srpna, bude Kristina Taberyová.

Reklama

Výběr článků

Načítám