Hlavní obsah

The Roots hudebně neustrnuli

Novinky, Stanislav Dvořák

Uznávaní američtí eklektici The Roots si na deváté desce How I Got Over udržují úroveň. Stále živí, vynalézaví klasici skládají hladce plynoucí hity ze střípků jazzu, elektroniky, funku a hip-hopu.

Článek

Krátký popěvek se rozpouští v echu, dva akordy na klavír nesměle dopadají do moře tajemných zvuků, které se vynořují z pozadí. Trip-hopové nálady střídá funk, tvrdší rapové pasáže a ulítlé elektronicko-jazzové mezihry jako Peace of Light.

The Roots vznikli v osmdesátých letech, ale na jejich novince to nepoznáte. Neustrnuli, vnímají všechno od nejstaršího jazzu po současnou elektroniku a stále vytvářejí pestrou nápaditou muziku.

Narozdíl od většiny průměrných raperů se nespokojí s beatem z počítače, právě nemonotónní živé bicí a perfektní basa patří k jejich nejsilnějším zbraním. Také si umí vybrat s kým spolupracovat. Na How I Got Over zpívá folková zpěvačka Joanna Newsom, která se v Right On na chvíli proměnila v Eryku Badu a velmi populární neo-soulová star John Legend. Jeho hlas perfektně splynul s duchem The Roots v hitu The Fire a Doin It the Again, vybaveném dráždivě variabilním rytmem.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám